" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> Blije Wim Kok: Mooiste
moment uit m'n carrière

Van onze parlementaire redactie - AMSTERDAM, donderdag

"Wimpie bedankt, Wimpie bedankt." Onder daverend gejuich en applaus werden PvdA-leider Wim Kok en zijn vrouw Rita in het bomvolle en swingende Amsterdamse Paradiso verwelkomd.

"Nu proef ik ook eens het zoet van de overwinning. Dat heb ik in mijn carrière nog nooit meegemaakt", aldus de ontroerde sociaaldemocratische voorman die gisteravond zijn eerste verkiezingszege boekte sinds hij in 1989 het stokje van Joop den Uyl overnam.

Bescheiden als altijd droeg hij de overwinning niet aan zichzelf op maar aan de "tienduizenden PvdA-leden die zich zo hebben ingespannen".

Doorgaan

"We hebben opdracht van de kiezer om door te gaan met het beleid om Nederland nog sterker en socialer te maken", onderstreepte Kok. "We hebben de afgelopen periode vijfhonderdduizend banen geschapen maar er staan nog te veel mensen aan de kant." Kok zei dat hij bruggenbouwer wil zijn tussen economische groei en een verantwoord milieubeleid, tussen economische groei en sociaal beleid, zoals goede uitkeringen, goed onderwijs en een goede gezondheidszorg.

Kok kondigde aan dat zijn partij zelfbewust de kabinetsinformatie ingaat maar hij waarschuwde zijn aanhang niet naast de schoen te gaan lopen nu de kiezer de PvdA overtuigend de grootste partij heeft gemaakt. "Laten we niet aan zelfoverschatting doen."

De VVD heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gewaarschuwd dat een grote PvdA de neiging heeft zich arrogant te gedragen.

"Fantastisch", zei PvdA-fractievoorzitter Wallage. "Dit is een duidelijk mandaat van de kiezer voor een sterk en sociaal beleid. De vrees dat de VVD in de paarse formule een te zwaar accent zou leggen, wordt gelogenstraft."

Wallage hoopt dat D66 weer mee wil doen aan een tweede paars kabinet met PvdA en VVD. "Maar ik begrijp dat Els Borst er nog een nachtje over wil slapen."

Wallage betreurt het dat de kiezer D66 zo heeft afgestraft. "Het is altijd moeilijk voor een partij die niet een duidelijk links of rechts profiel heeft. Maar ik hoop dat D66 begrijpt dat zonder D66 paars niet echt paars is. Die partij is nodig voor de balans."