" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT=""> Aalten laatste met uitslag

RIJSWIJK, donderdag

Het Gelders Aalten heeft als laatste gemeente de uitslag voor de Kamerverkiezingen doorgegeven. Volgens een woordvoerster kwam dat doordat de inwoners hun politieke voorkeur nog met het rode potlood moesten aangeven. Het handmatig tellen duurde vervolgens erg lang. Met een stemcomputer zou de uitslag omstreeks 21.00 uur al binnen zijn geweest, is haar overtuiging.

Het Zuid-Limburgse Swalmen, dat rond 0.50 uur de resultaten bekendmaakte, kampte met een telfout van de computer. Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben de burgers allen met het rode potlood gestemd. De gegevens zijn vervolgens in de telcomputer gegaan, maar die vergat steeds negentien stemmen mee te tellen. Uiteindelijk moest de telling volledig met de hand. ,,Een knap vervelende taak'', aldus een vermoeide zegsman.

De Utrechtse gemeente Renswoude was woensdag traditiegetrouw als eerste klaar met het tellen van de stemmen. Enkele minuten na sluiting van het stemlokaal, rolde uitslag al uit de computers. Ook in 1990 en 1994 was Renswoude de eerste. (ANP)