De winnaars

Criterium Boxmeer wereldnieuws

PARIJS, maandag - De mediagekte rond Jan Ullrich bereikt vanavond in Boxmeer zijn zoveelste hoogtepunt. Na de huldigingen bij Telekom en bondspresident Kohl rijdt de Tour de France-winnaar vanavond zijn eerste criterium in zijn gele trui. Maar liefst zes Duitse tv-zenders zijn in Boxmeer van de partij. Het West-Duitse station WDR zendt de laatste vijftig minuten van de wedstrijd live uit. De hoofddirectie van de communicatiegigant is inmiddels ook helemaal in de ban van Jan Ullrich. Het college volgt het criterium vanavond op de tribune.

Naast Boxmeer start Jan Ullrich nog in Stiphout, de Acht van Chaam, Heerlen en Roosendaal.

Ploegleiders contra jury

PARIJS, maandag - Twintig ploegleiders hebben zaterdagochtend een petitie ondertekend waarin zij de deskundigheid van de jury in twijfel trekken. De brief werd afgegeven aan jury-voorzitter Louis Wermelinger en UCI-voorzitter Hein Verbruggen.

Alle ploegleiders vinden dat Bart Voskamp in de rit naar Dijon onterecht werd gediskwalificeerd en de jury met haar besluit de wielersport in diskrediet heeft gebracht.

Alleen Cyrille Guimard (Cofidis) en Patrick Lefevere (Mapei) weigerden de petitie te ondertekenen. "Bij andere voorvallen was er helemaal geen solidariteit te vinden in het peloton, waarom nu dan wel?" vroeg Lefevere zich af.

Telekom verdient ruim een miljoen

PARIJS, zaterdag - De renners van Telekom hebben tijdens de Ronde van Frankrijk ruim een miljoen gulden verdiend. In totaal fietsten Jan Ullrich en zijn manschappen 3.725.850 Franse Francs bij elkaar. Ongeveer 1,3 miljoen gulden. De Tourwinnaar zorgde voor het leeuwendeel met 750.000 gulden voor de eindzege.

Festina spekte ook de beurs. Dankzij de vier ritzeges en de bolletjestrui van Richard Virenque verdiende de ploeg van Bruno Roussel 800.000 gulden. Op de derde plaats van het geldklassement eindigde Mercatone Uno, de ploeg van Marco Pantani met 450.000 gulden aan premies.

Voor de Nederlandse ploegen was het bepaald geen vetpot. TVM reed in 22 dagen ongeveer 90.000 gulden bij elkaar. De Rabobank kreeg tienduizend gulden minder op de rekening. Het minst inden de renners van Roslotto; 13.000 gulden.

Leblanc voor rentree van ploegentijdrit

PARIJS, maandag - Met de terugkeer van de ploegentijdrit en een bergetappe over 250 kilometer wil Jean-Marie Leblanc de Ronde van Frankrijk van volgend jaar van nog meer spektakel voorzien. De Tour-directeur: "Ik ben de afgelopen weken weer eens tot de conclusie gekomen dat de cols fundamenteel zijn voor het succes van de Tour. Daarnaast wil ik de ploegentijdrit laten terugkeren om in de eerste week voor meer variatie te zorgen. Dat is geen gemakkelijke opgave, want ook ik ben afhankelijk van het aanbod van de steden die onze wedstrijd willen verwelkomen."

Ten aanzien van het koersverloop zelf was Leblanc uitermate tevreden. "Ullrich was al een groot kampioen en is nu een vedette geworden. Maar hij is nog geen ster als Mario Cipollini en Richard Virenque, die het grote publiek aanspreken. Wat de Nederlanders betreft heb ik vooral genoten van Michael Boogerd. Ik zie graag nationale kampioenen naar de Tour komen. Jonge renners van het kaliber Frank Vandenbroucke, die ook nog eens fris in Parijs aankomen. Het bewijs van hun klasse."

Kort Tournieuws

De marge tussen Jan Ullrich en Richard Virenque, 9.09, is de grootste van de afgelopen tien jaar. In 1984 won Laurent Fignon met een verschil van 10.32.
De grootste verschillen sinds 1967: 17.54: Merckx-Pingeon ('67), 15.51: Ocana-Thevenet ('73), 14.34: Hinault-Van Impe ('81), 12.41: Merckx-Zoetemelk ('70), 10.41: Merckx-Gimondi ('72), 10.32: Fignon-Hinault ('84), 9.51: Merckx-Zoetemelk ('71) en 9.09: Ullrich-Virenque ('97).

Freiburg wil wegens het succes van Jan Ullrich in de Ronde van Frankrijk etappeplaats worden. De Duitse stad ligt vijftien kilometer van Merdingen, de woonplaats van de renner. Freiburg verwelkomde de Tour de France eerder in 1964, 1971 en 1977. Aangezien het traject van de Ronde van Frankrijk voor volgend jaar al vaststaat, richt de plaats zich op de Tour van 1999. Deelname aan de Ronde van Frankrijk kost 280.000 gulden.

Duitsland is het elfde land dat op de erelijst van Tourwinnaars verschijnt. Nadat Denemarken vorig jaar dank zij Bjarne Riis op de eewige ranglijst een plek vond, volgden de Duitsers met Jan Ullrich. De meeste eindzeges in 84 afleveringen staan achter Frankrijk: 36. België volgt met 18, Spanje en Italië met ieder acht, Luxemburg met vier, de Verenigde Staten met drie, Nederland en Zwitserland met twee en Ierland, Denemarken en Duitsland met één.