Luitenant als kapitein

LOUDENVIELLE, dinsdag - Bestormd door de massaal uitgerukte Duitse media veegde Jan Ullrich een paar zweetdruppeltjes van zijn voorhoofd, waarna hij monter in de camera blikte. Zonder een spier te verrekken trapte Ullrich eerst een paar open deuren in voordat de hamvraag aan de orde kwam: "Ben jij nu kopman van Telekom?" Vol onbegrip schudde Jan Ullrich zijn hoofd: "Nein, nein, nein. Bjarne blijft kapitein."

Prachtig volkstheater na een zinderende etappe, waarin de Tour de France eindelijk explodeerde. Op 'quatorze juillet' werd Laurent Jalabert ("ik vrees elke dag") een kopje kleiner gemaakt, hield Peter Luttenberger nog net zijn hoofd boven water en moest Bjarne Riis even slikken. De Deense beul loste twee keer op de flanken van de Col de Val Louron waar Richard Virenque het zoveelste hoofdstuk toevoegde aan de grote Festina-show. Met zijn mond wagenwijd open en een verbeten blik in zijn ogen zag de titelverdediger zijn ploeggenoot met Virenque en Pantani uit het zicht verdwijnen. Daar waar het grote lijden van het gezicht van Riis afdroop, reed Ullrich op de automatische piloot omhoog. Zo fris als een hoentje, handen op het stuur maalde hij zich met een soepele tred naar boven. Voor de top werd Brochard ingelopen. In de afdaling sloot hij weer aan om na het nodige kopwerk opnieuw te demarreren. Op de meet maakte Richard Virenque het feest compleet door achter zijn ploeggenoot de tweede plaats op te eisen.

Toen de balans werd opgemaakt, viel de schade voor Bjarne Riis reuze mee, klommen Abraham Olano en Richard Virenque naar de top van het klassement, dat wonder boven wonder nog steeds wordt aangevoerd door Cedric Vasseur.

Vandaag komt er een einde aan zijn feestroes en lijkt Jan Ullrich de belangrijkste kandidaat om de gele trui over te nemen. Het gemak waarmee hij de eerste Pyreneeënetappe verteerde, was van een buitengewoon niveau. "Ik voelde mij zeer goed en heb mijn werk gedaan. Toen Virenque in de slotklim bleef aanvallen, kon ik keurig reageren. Geen moment heb ik eraan gedacht zelf aan te vallen, hoewel ik dat wel had gekund. Ik werk voor Riis en zal dat blijven doen."

Jan Ullrich heeft groot gelijk. Zonder zelf in de problemen te komen, liep hij weer iets verder uit op zijn kapitein. Bovendien blijft de rust in de Telekom-equipe gehandhaafd en komt ondertussen de gele trui steeds dichterbij. "Jullie mogen schrijven wat jullie denken", reageerde Walter Godefroot op de vraag van de dag. "Iedereen heeft kunnen zien dat Ullrich de hele etappe in dienst van Riis heeft gereden. Hij sleurde op kop, bleef omkijken en reageerde op de aanvallen van Virenque. Prima."

Ook Bjarne Riis zelf was zeer te spreken over het optreden van zijn luitenant. "Natuurlijk heb ik geluk gehad met zo weinig tijdverlies. Daarom ben ik een tevreden mens. Het is duidelijk dat Ullrich zich houdt aan de vooraf gemaakte afspraken. De eerste dag heb ik altijd moeite met de overgang naar de bergen. De rit naar Andorra wordt een geheel ander verhaal."

Mooie woorden, maar ondertussen heeft Bjarne Riis voor de tweede keer geen al te sterke indruk achtergelaten. Na het verlies in de eerste etappe was de adelaar van Herning ook in de confrontatie met de Pyreneeën vleugellam. En kreeg hij opnieuw een tik.

Mocht de Deense reus de Tour weer winnen, dan verdient Jan Ullrich een standbeeld. Op drie kilometer voor de top van de Tourmalet kwam de kwetsbaarheid van de Telekom-ploeg voor het eerst aan het licht. Terwijl Virenque kon beschikken over de steun van Hervé, die als verkenner vooruit werd gestuurd, rechterhand Dufaux, bergkoning Brochard, Rous en Loukka, daar kon Bjarne Riis alleen een beroep doen op Ullrich. In de afdaling van de vermaarde col werd er in de dichte mist geen risico gelopen. Nadat een grote groep was aangesloten, nam Festina wederom het initiatief. Opnieuw werd de ploeg van Walter Godefroot uitgedund totdat alleen Riis en Ullrich overbleven. Met Camenzind opende Brochard op Val Louron. Na de hergroepering demarreerde hij in de afdaling om in Loudenvielle de grootste overwinning uit zijn carrière te boeken.

Een overwinning die hij opdroeg aan het collectief. Vandaag rijdt het Festina-blok een thuiswedstrijd als de Tour in Andorra aankomt waar het hoofdkantoor van de horlogefabrikant is gevestigd. "Ik hoop dat mijn renners niet te veel pijn in hun benen hebben, dan kunnen wij opnieuw gaan aanvallen", voorspelde ploegleider Bruno Roussel.

De ruim tien kilometer lange klim naar de aankomst in Arcalis is al maanden een van de minder favoriete gespreksonderwerpen in het peloton. Als opwarmertje wacht de langste klim uit deze Tour, de 36 kilometer naar de top van de Port d'Envalira (2407 meter). Daarna staat de steile beklimming naar Arcalis op het programma, een col uit de buitencategorie met een buitengewoon groot belang voor Bjarne Riis. Om een paleisrevolutie binnen zijn ploeg te voorkomen kan de kapitein van Telekom zich niets meer veroorloven. Al is het alleen maar om de weinig aanlokkelijke functie van waterdrager te ontlopen.

Van kilometer tot kilometer

0 km: 186 renners vertrekken in Pau voor de negende etappe naar Loudenvielle over 182 km. De lucht is grijs, regen dreigt. De coureurs krijgen vier Pyreneeën-cols voor de wielen: Col du Soulor (1e cat, 1474 m), Tourmalet (buiten cat., 2114 m), Col d'Aspin (2e cat., 1489 m) en Col de Val Louron-Azet (1e cat., 1580 m). 13,5 km: Tussensprint: 1. Zabel, 2. Moncassin, 3. Fagnini. 34,7 km: Het peloton is een uur onderweg. 41 km: Aanval Leblanc, 10 km van top Col du Soulor. 46 km: Aanval Laukka, Jalabert en gele-truidrager Vasseur moeten lossen. 47 km: Laukka wordt teruggepakt door groep van 30 renners, onder wie Riis, Ullrich, Leblanc, Virenque en Brochard. Jalabert volgt op 0.25, Vasseur op 0.45. 50 km: Col du Soulor: 1. Brochard, 2. Zberg, 3. Virenque en de rest van de kopgroep. Jalabert en Vasseur volgen op 1.25. 52 km: Boardman komt in de afdaling ten val, zonder gevolgen. 61 km: Samensmelting van 65 renners met alle kopstukken. Hervé en Rodriguez ontsnappen. 75 km: Voorsprong 2.25 op achtervolgende groep. Zabel geeft het tempo aan voor zijn leiders Ullrich en Riis. 88 km: Maximale voorsprong van 4.00. 95 km: Koplopers hebben 3.20 voorsprong, Leblanc lost. 99 km: Olano en Jalabert haken af. Laukka in de aanval. 101 km: Kolopers hebben in beklimming Tourmalet 1.50 voorsprong en 1.55 op groepje met Dufaux, Casagrande, Virenque, Riis, Ullrich, Luttenberger en Jimenez. Bölts, Pantani en Conti sluiten later aan. Een groep van 25 met Blijlevens, Knaven, Hoffman en Voskamp rijdt op ruim 13.00 achterstand. 106 km: Tourmalet: Hervé en Rodriguez passeren als eersten met 0.20 voorsprong op achtervolgers. Hamburger (TVM) heeft 1.10 achterstand, Olano 2.30. 122,5 km: Olano, Jalabert en Vasseur terug in peloton. 130 km: Voorsprong leiders aan voet Aspin opgelopen: 1.40. 136 km: Hervé laat zijn medevluchter op de top in de steek, Brochard, Virenque, Bölts, Ullrich, Olano, Casagrande, Beltran, Riis en Laukka volgen op korte afstand. 150 km: Rous ontsnapt in afdaling, Camenzind en Brochard sluiten aan. 159,5 km: Tussensprint: 1. Hervé, 2. Camenzind, 3. Brochard en Rous. 162 km: Camenzind kan Brochard niet meer volgen. Rous heeft al eerder afgehaakt. 164 km: Aanval Virenque, alleen Ullrich, Riis, Jimenez, Pantani en Escartin kunnen volgen. 171 km: Pantani bij Brochard. Door de vele demarrages van Virenque wordt het tweetal ingelopen. Riis en Escartin lossen. 180 km: Brochard valt aan en laat Virenque, Pantani en Ullrich achter zich. 182 km: Brochard wint de negende rit voor Virenque, Pantani en Ullrich op 0.14. Vasseur blijft leider.

Ronde van Frankrijk. Negende etappe, Pau - Loudenvielle-Vallee du Louron.
1. Brochard (Fra) 182 km in 5.24.57 (33,605 km/u),
2. Virenque (Fra) 0.14,
3. Pantani (Ita),
4. Ullrich (Dui),
5. Jiminez (Spa) 0.33,
6. Dufaux (Zwi) 0.41,
7. Escartin (Spa),
8. Riis (Den),
9. Casagrande (Ita) 1.07,
10. Olano (Spa),
11. Laukka (Fin), 12. Conti (Ita), 13. Beltran (Spa) 1.26, 14. Camenzind (Zwi) 2.02, 15. Madouas (Fra) 2.24, 41. Boogerd 11.26, 45. Breukink 12.11, 58. Den Bakker 14.02, 63. Jonker 15.41,82. Dekker 27.57, 120. Nelissen, 134. Knaven 33.14, 167. Voskamp, 169. Blijlevens, 170. De Vries, 174. Hoffman, 179. en laatste Crepaldi (Ita). Buiten de tijdslimiet: Nazon (Fra) en Fraser (Can). Opgave: Lecchi (Ita), Gualdi (Ita), Padrnos (Tsj), Strazzer (Ita) en Kirsipuu (Est).

Ploegenklassement, dag:

1. Festina 16.15.46,
2. Banesto 2.11,
3. Mercatone-Uno 2.50,
10. Rabobank 25.39,
12. TVM 31.27.

Jongerenklassement, dag:

1. Ullrich 5.25.11,
2. Laukka (Fin) 0.53,
3. Nardello (Ita) 2.10,
7. Boogerd 11.12.