Zabel neemt met
dubbelslag sportief
revanche

PAU, maandag - De woede om het onrecht werkte als adrenaline. Als een gentleman gaf Erik Zabel gepast antwoord. Hij wilde zijn naam zuiveren. Niet door te schelden of bepaalde mensen tegen de schenen te trappen, maar gewoon door te winnen. Met twee denderende sprintsuccessen revancheerde het Duitse kanon zich op grootse manier op de diskwalificatie na het Wilde Westen in Marennes. Afgelopen weekeinde, in de broeiende hitte van Bordeaux en Pau, was niemand opgewassen tegen de ongenaakbare groene-truidrager. Jeroen Blijlevens moest in het sprintgeweld genoegen nemen met twee derde plaatsen.

Aan de voet van de Hautes-Pyrénées, waar vandaag de Tour explodeert en de klassementsrenners en klimmers hun eerste rendez-vous hebben, stoven vier klasbakken op de streep af. Zij aan zij. Erik Zabel, Nicola Minali, Jeroen Blijlevens en Fréderic Moncassin. Ze hoefden geen meter voor elkaar onder te doen. De laatste push bracht de beslissing. Met slechts een banddikte verschil wees de finishfoto uit dat de overwinning voor Zabel was. "Vier man konden de bloemen krijgen", verklaarde de glorieuze winnaar eerlijk. "Deze twee opeenvolgende overwinningen maken in ieder geval mijn sportieve revanche compleet."

Zelden was het machtsvertoon van een sprinter zo indrukwekkend. Alleen in Pau mochten nog enkele concurrenten met Zabel op de finishfoto. "Het onrecht dat mij is aangedaan, was mijn drijfveer", zei hij kalm en zelfverzekerd achter het huldigingspodium. "Vrijdag was het absolute dieptepunt in mijn carrière. Dat zal ik nooit vergeten. Het meest baal ik er nog van dat ik nu bij het grote publiek een slechte naam heb. Sommige mensen zien me als een bandiet. Dat terwijl ik als wielrenner nog nooit ruzie heb gehad. Sprinters zijn geen lieverdjes. Ik ga ook tot de limiet, maar nooit over die grens."

Vrijdag maakte Zabel de meest hectische sprint uit zijn leven mee. "Op mijn hotelkamer heb ik de helikopterbeelden vijfmaal bestudeerd. Ik kon niet ontdekken wat ik heb misgedaan. Degene met wie ik in lichamelijk contact in de sprint had, Mario Cipollini en Damien Nazon, heb ik gesproken. Zij zeiden dat ik niets fout had gedaan. Er heeft ook niemand een protest tegen mij ingediend. Ik ben het slachtoffer van de jury geworden. Een slachtoffer voor het wangedrag van sommige renners in de eerste etappes. Als de jury eerlijk was geweest dan moesten zeker zes renners worden gediskwalificeerd, maar dat hebben ze niet aangedurfd. Gelukkig ben ik kalm gebleven. Ik wist dat protesteren, schelden of kritiek leveren geen zin had. 's Avonds kon ik niet slapen. Uren heb ik met mijn vrouw getelefoneerd. Zij heeft me overtuigd dat ik alleen met daden mijn goede naam kon terugveroveren."

Het succes van Zabel dankt hij voor een groot deel aan de dominantie van de Telekom-formatie. Het Duitse Dream Team reed de afgelopen dagen als een TGV in de laatste tien kilometer en de 'superknechten' Bjarne Riis en Jan Ullrich lanceerden Zabel ideaal. Dit in tegenstelling tot de TVM-ploeg, die in de finale niet met het geweld van Telekom kon wedijveren en Blijlevens daardoor minder goed in de sprint positioneerde. Alleen dankzij een diskwalificatie kreeg de Brabander in de zeven massasprints een streepje achter zijn naam.

In Pau kwam Jerommeke aan het Place de Verdun 2,5 centimeter tekort. "Het geluk dat ik vrijdag had, miste ik vandaag", vertelde hij bij de dopingcontrole. "De benen waren goed, terwijl ik ook goed gepositioneerd was. De les van de afgelopen Tour is dat ik eerder de sprint moet aanzetten. In de laatste meters heb ik de hoogste snelheid en maak ik nog enorm veel terrein goed. Met vijf top-vijf-klasseringen heb ik toch laten zien dat ik tot de beste sprinters behoor."

Zabel hoeft dat niet meer hardop te zeggen. Zijn status staat als een huis, terwijl zijn reputatie na dit weekeinde ook weer in ere is hersteld.

Achtste etappe: Sauternes - Pau: 1. Zabel 161,5 km in 3.22.42 (47,804 km/uur), 2. Minali, 3. Blijlevens, 4. Moncassin, 5. Aus (Est), 6. Fagnini (Ita), 7. Tsjmil, 8. Strazzer (Ita), 9. Nicolas Jalabert, 10. Baffi (Ita), 11. Lombardi (Ita), 12. Simon, 13. Traversoni, 14. McEwen, 15. Vogels, 38. Dekker, 39. Den Bakker, 59. Boogerd, 86. De Vries, 95. Knaven, 97. Breukink, 107. Jonker, 137. Nelissen 0.39, 152. Voskamp 7.50, 167. Hoffman, 186. en laatste Nazon 13.59.

Dagploegenklassement:

1. GAN 10.08.06, 2. Telekom, 3. TVM, 4. Festina, 5. Lotto, 6. Rabobank.

Jongerenklassement:

1. Nicolas Jalabert 3.22.42, 2. Traversoni, 3. McEwen, 4. Vogels, 5. Van Hyfte (Bel), 12. Boogerd.