&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Spraak omzetten naar tekstMet spraakherkennings-software is het mogelijk de pc te bedienen zonder een muis of toetsenbord aan te raken. Een pakket als FreeSpeech 98 van Philips stelt de gebruiker in staat tegen een computer aan te praten. Deze herkent stemgeluid, mits de pc-bezitter de software lang genoeg traint. Enig geduld is wel vereist. Het zou verkeerd zijn wonderen van dergelijke pakketten te verwachten. Spraakherkenning is aardig in ontwikkeling. Alles verbetert, zij het vrij geleidelijk.

Voor het geld hoeft u het niet meer te laten. FreeSpeech 98 kost 99 gulden. Daarnaast is een redelijk goede microfoon nodig zoals de SpeechMike van Philips. Dit is een combinatie van een 'trackball', een microfoon en een luidspreker. In combinatie met SpeechMike is FreeSpeech 98 verkrijgbaar voor ƒ239.

FOTO: De GSM-telefoons Genie en Spark bellen automatisch de persoon op, wiens naam wordt ingesproken.

Opdrachten
Met deze software kunnen gebruikers teksten via een microfoon inspreken. Ook is het mogelijk mondeling opdrachten te geven aan het Windows-besturingssysteem en aan applicaties als Office 95 en 97 of e-mail.

Spraakherkenning kent een breed terrein aan toepassingen. De techniek die Philips hiervoor heeft ontwikkeld, wordt ook gebruikt bij het telefoneren.©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer