&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Scanners beter en makkelijker



Scanners beginnen steeds meer een 'noodzakelijk' randapparaat bij de PC te worden. Deze apparaten zetten een tekst, foto of andere grafische afbeelding die op papier staat, om in een bestand dat de computer in staat is te lezen. Het eenmaal in de pc ingevoerde beeldmateriaal kan dan verder worden bewerkt.

De prijs van deze scanners hoeft geen beletsel meer te zijn. Deze handige invoerapparaatjes worden niet alleen goedkoper, maar ook beter van kwaliteit.

FOTO: De IBM Flatbed Scanner heeft zes zogenaamde EZ-knoppen, die veelvoorkomende scan-activiteiten versnellen en vereenvoudigen.

Er zijn drie verschillende soorten scanners verkrijgbaar. Een parallel model past in de printerpoort. Zo'n scanner is doorgaans gemakkelijk te installeren. Wel is een extra kabeltje nodig om de printer weer op de scanner aan te sluiten. De SCSI-scanners werken sneller, maar zijn ook wat duurder en moeilijker te installeren.

USB-scanners
Vrij nieuw zijn de USB-scanners. Die zijn ideaal qua installatie. USB (universal serial bus) biedt de voordelen van SCSI-technologie, zonder de last van afzonderlijke interface kaarten of dure kabels. USB biedt nog grotere communicatiesnelheden. Ze zijn overal op aan te sluiten, desnoods op monitoren of toetsenborden.

Let bij de aankoop op de resolutie. Hoe hoger het getal des te gedetailleerder het eindresultaat. Minimaal aanvaardbaar is 300x600 dpi. Dpi staat voor het aantal puntjes per inch. Het aanbod van scanners op de Nederlandse markt is zeer uitgebreid. De beeldkwaliteit van de prints kan zeer uiteenlopen. Hetzelfde geldt ook voor de snelheid waarmee de scanner werkt. Sommige apparaten vragen van de gebruiker wel heel erg veel geduld. De een is wel drie keer zo snel als de ander.

FOTO: De Canon printer BLC 4400 SP kan ook scannen. Hiertoe moet een scanner-kop in de printer worden geplaatst. Voordeel is dat deze combinatie op een bureau minder plaats inneemt. Er hoeft immers geen losse scanner worden aangeschaft. De printer kost ƒ499 inclusief het scan-gedeelte.

Wees selectief met het inscannen van foto's of plaatjes, want voor u het weet staat de harde schijf vol.



©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer