&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Printers steeds beter

door ALFRED MONTERIEPrinters worden steeds goedkoper. De kwaliteit van de afdruk was tot nog toe het beste bij laserprinters. Maar het onderscheid met enkele nieuwe inkjet printers is heel gering geworden.

De laserprinters zijn wat duurder in aanschaf, maar de kosten per printje vallen lager uit. Bovendien zijn ze sneller, waardoor je op kantoor veel laserprinters tegenkomt. Teksten en zwart-wit afbeeldingen zien er doorgaans heel goed uit, zelfs als wat minder goed papier wordt gebruikt. Kleuren laserprinters zijn voor de gemiddelde consument echter veel te duur. Het grote publiek kiest dan ook voor kleuren inkjet printers. Op elke laserjet worden vier inkjet printers verkocht.

De printers worden verder ingedeeld naar de omgeving waar ze hun werk gaan doen, en de papiergrootte die ze kunnen bedrukken. Wie veel tabellen (spread sheets) moet printen, heeft meer aan een printer die ook op A3 formaat kan drukken.

Er zijn printers voor thuisgebruik, voor kantoor aan huis en voor een bedrijfsomgeving. Aparte modellen bestaan voor het afdrukken van digitale foto's. Voor mensen die veel onderweg zijn, bestaan er bovendien draagbare printers.

Goedkoop
De Nederlandse printermarkt wordt gedomineerd door Hewlett-Packard, op enige afstand gevolgd door Canon. De HP Deskjet 420C is met een prijs van ongeveer ƒ300 (1 jaar garantie) de goedkoopste HP-printer. Het apparaat is bedoeld voor mensen die voor de eerste keer een printer kopen. De printer levert kleurenafdrukken van voldoende kwaliteit voor brieven en schoolprojecten. Uiteraard kunnen ook zwart-wit afdrukken worden gemaakt.

HP's grootste concurrent is Canon. De goedkoopste printer van Canon is de BJC-250. Deze kost ƒ300 (3 jaar garantie). Epson maakt kwalitatief goede printers, maar zit in minder distributiekanalen. Voor beginners is er de Stylus Color 300. Nieuw is de Stylus Color 440. Deze inkjet printer heeft een resolutie van 720 x 720 dpi (beeldpuntjes). Lexmark, nummer vier in Nederland, heeft al een printer (Lexmark 1100) voor ƒ249.

Wie van plan is een digitale camera te kopen en straks kleurrijke afdrukken op fotokwaliteit wil maken, kan beter een wat duurdere printer kiezen zoals de HP 690C/710C/720C of Canon's BJC 5000/7000. Veel mensen doen dat ook, want de meeste printers worden in de prijsklasse rond de ƒ700 verkocht.

Vooral kinderen weten hun ouders vaak te bewegen een wat betere printer te kopen, omdat ze daar zulke leuke illustraties mee kunnen afdrukken. Kinderen krijgen meer invloed op de aankoopbeslissing. Robert van Gennep, product manager printers (Canon): "Als ze op school bijvoorbeeld met Nijntje bezig zijn, willen kinderen zulke figuren ook thuis kunnen uitprinten."

Voor gebruik thuis is de keuze zeer ruim. In vergelijkende tests scoort de Hewlett-Packard Deskjet 720C (ƒ699) doorgaans goed. Zelfs Internet-afbeeldingen met een lage resolutie zien er op deze printer aardig uit, ook al wordt gewoon papier gebruikt. De druksnelheid is acht pagina's per minuut voor zwarte tekst en vier pagina's per minuut in kleur. Canon noemt haar inkjet printers Bubble Jet printers. Op haar website heeft de Japanse fabrikant een handige Product Advisor staan, die de klant helpt zijn keuze te bepalen.

Let bij de aanschaf van een printer ook op de ruimte die deze inneemt. Voor thuisgebruik is een ruimtebesparend ontwerp wel zo prettig. Bijvoorbeeld Epson's Stylus Color 300 is compact gebouwd. Dankzij de geringe afmetingen past deze zelfs op een klein bureau. Portable printers worden steeds lichter. Zo weegt de BJC-80 van Canon maar 1,4 kg. Deze compacte, draagbare kleurenprinter heeft een infrarood voorziening voor draadloze communicatie. Via een scankop kan het apparaat gemakkelijk worden omgebouwd tot scanner. De BJC-50 is Canon's kleinste en lichtste Bubble Jet. Het apparaat is slechts half zo groot als een A4-pagina en weegt 900 gram (inclusief de ingebouwde lithium-ion batterij). Met een volle batterij kan je tot 100 pagina's afdrukken.

Tip
De drie grote printer-fabrikanten Hewlett-Packard, Canon en Epson hebben al printers vanaf ƒ300. Sommige winkeliers lijken goedkoper te zijn, maar vragen ƒ30 extra voor de printerkabel. Let er dus op of de printerkabel al in de doos zit. Bij Canon wordt dit altijd gratis bijgeleverd, maar dat is niet bij elke merk zo. Canon levert bij de BJC 250 (ƒ300) tijdelijk een gratis foto-kit met foto-cartridge ter waarde van ƒ80.

De fabrikanten verdienen overigens steeds minder op de hardware. Daarentegen worden er op printer-cartridges behoorlijke marges gemaakt. De fabrikanten doen er dan ook alles aan het publiek te verleiden tot het maken van veel afdrukken. Bij de printer wordt dan ook een hele bundel software meegeleverd. Dit doet men in de hoop dat de bezitter veel etiketten, wenskaarten, t-shirts, digitale foto's en andere inktvretende toepassingen afdrukt.

Ook bij de aankoop van tankjes met inkt wordt tegenwoordig soms wat extra's gegeven. Men doet dit om het frequent printen aan te moedigen en de consument te laten zien dat er meer mogelijk is dan het afdrukken van teksten. Zo wordt bij de aankoop van HP InkJet cartridges gratis het Celebrations pakket meegeleverd. Daarmee kunnen ansichtkaarten, kalenders, folders, kleurrijke nieuwsbrieven en andere documenten worden gemaakt. Er zit een cd-rom bij met informatie over onder meer papiersoorten. HP wil namelijk het gebruik van luxe en ook duurdere soorten papier bevorderen. In het pakket zitten hier een aantal voorbeelden van. Zo is er papier voor het beste kleurenresultaat, vellen waarop afbeeldingen als echte foto's kunnen worden afgedrukt en hoogglanzend papier voor het maken van wenskaarten.©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer