&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Zelf een pc bouwen

Van een medewerker



Kijkt u wel eens in tijdschriften of computerwinkels naar de pc's die daar worden aangeboden? Ook zo onder de indruk van al die megabytes, gigabytes en megaherzen die fabrikanten op hun systemen plakken? Eigenlijk is het maar onzin om naar die zogenaamde standaard pc's te kijken. Met even veel gemak kan iedereen zijn eigen pc op maat van de eigen eisen samenstellen.

Hoe? Ga eerst maar eens op internet kijken bij de websites van pc-fabrikanten die hun systemen rechtstreeks aan de klant leveren en dus niet via de winkel. Aan de hand van een paar invulschermen stel je hier in een mum van tijd een eigen pc samen. Veel belangstelling voor het werken met foto's of video? Neem dan zoveel mogelijk intern geheugen en dan mag bovendien de harde schijf ook wel een paar maatjes groter. Een kwestie van het gewenste aantal megabytes en gigabytes invullen op het scherm.

Veel randapparatuur in gebruik? Gewoon een parallelle poort extra vragen. Desnoods twee. Thuis een netwerkje aangelegd? Meteen een netwerkkaart meebestellen. Zo kan een precies bij de eigen wensen passende pc worden samengesteld. En na een paar dagen wordt het apparaat per post thuis bezorgd.

Dat kan ook bij dealers die zelf pc's samenstellen. Wie bijvoorbeeld per se een bepaald type grafische kaart wil hebben, kan die zo gemakkelijk regelen. Eén nadeel kent dit kopen bij kleine aanbieders wel: er is zo weinig over die bedrijven bekend. Bestaan ze morgen eigenlijk nog wel? Hoe zit het met garantie en serviceverlening? En niet onbelangrijk krijg je eigenlijk wel wat je besteld? Hoeveel mensen schroeven hun nieuwe pc open om te kijken of er wel echt die harde schijf van Western Digital of die 233 MHz Pentium II-processor in zit? Ook zijn er gevallen bekend waar de PC geleverd werd met software als Windows 95, maar zonder cd/rom. Illegale programmatuur dus.

Doorzettingsvermogen
Wie een beetje handig is, kan ook nog voor een derde optie kiezen: zelf een pc bouwen. Dat klinkt velen ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Maar het is niet iets dat iedereen zo maar kan doen en enig doorzettingsvermogen kan ook geen kwaad. Hoe pak je dit aan? Eigenlijk heb je niet eens zoveel nodig. Een ombouwkast (vaak inclusief voeding geleverd), een moederbord met onder andere het interne geheugen, een processor, een harde schijf, een diskettestation, een videokaart, een geluidskaart en een cd/rom-speler. Een beeldscherm, toetsenbord, geluidsboxen en een muis horen er ook bij.

Het plaatsen van alle componenten in de kast zal niet zo gauw problemen opleveren. Lastiger kan het worden wanneer de drivesoftware wordt geladen. Dan zal niet zelden een beroep worden gedaan op het eerder aangehaalde doorzettingsvermogen. Vergeet bovendien niet dat alle software die wordt gebruikt legaal moet zijn. Dus ook DOS en bijvoorbeeld Windows 95. DOS installeren en dan de Win95-cd in de cd/rom-speler om de machine een herkenbare aanblik te geven.



©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer