&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nieuwe norm voor veilige monitorsWie veilige, milieuvriendelijke en energiezuinige computerapparatuur wil hebben, moet letten op het TCO '99-certificaat. TCO '99 is de nieuwste, herziene vorm van TCO '95 en TCO '92. Daarin wordt meer aandacht besteed aan de ergonomie, de stralingsemissie, het energieverbruik en het hergebruik van computerapparatuur.

Door een betere ergonomie zullen minder lichamelijke klachten optreden. Energiezuinig betekent lagere gebruikskosten. Belangrijk in dit opzicht is het stroomverbruik in de 'stand-by' stand.

Trillingvrij beeld
Het nieuwe certificaat garandeert een trillingvrij beeld en hogere beeldfrequenties. Ook betekent het minder reflecties van de monitorbehuizing en minder afwijkingen in de kleurtemperatuur. In een verbeterde werkomgeving kan productiever worden gewerkt.

Een ander sterk punt is een drastische vermindering van de magnetische en elektrisch velden. Tenslotte is ook de warmte-afgifte minder.

ViewSonic kreeg het nieuwe certificaat voor drie van haar duurdere monitoren uit de Professional Series. Deze Amerikaanse fabrikant gebruikt voor deze monitoren dezelfde kunststof voor de hele behuizing, van de schermomlijsting tot en met de monitorvoet. Daardoor is hergebruik van materialen veel gemakkelijk geworden.

Voor het milieu betekent het TCO '99-certificaat een lager energieverbruik alsmede minder vervuiling door bromiden, freon, kwik en cadmium. Dankzij een uitgekiende constructie gaat de recycling van materialen eenvoudiger.

TCO is een toonaangevende organisatie op het gebied van milieunormen voor computerapparatuur. Deze Zweedse instantie zet de standaarden. Haar website is http://www.tco-info.com.

Ook Philips heeft monitors die aan de nieuwe TCO 99 norm voldoen. De nieuwe Philips 107B, de 109MP CRT monitors en de onlangs geïntroduceerde Brilliance 151 AX LCD monitor dragen dit certificaat. Philips behoort tot de twee grootste monitor-fabrikanten ter wereld. De meeste beeldschermen gaan naar andere merkfabrikanten. Van de tien leidende PC-fabrikanten kopen er zeven bij Philips monitors in.©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer