&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> | |
Welke pc moet ik kopen?
| |
Bijna de helft van de consumenten die voor het eerst een computer aanschaffen, heeft meer dan een halfjaar nodig alvorens te kopen. Erg makkelijk is het ook niet, want de markt zich ondoorzichtig in elkaar en de technische ontwikkelingen gaan snel. Een gewone bureaucomputer (desktop pc) bestaat uit allerlei onderdelen. Het eenvoudigste is een volledig systeem te kopen, zoals dat kant en klaar in de winkel staat. U krijgt dan een combinatie die alles bevat wat u nodig heeft. Deze configuratie bestaat uit een toetsenbord, monitor, muis, modem en de nodige basissoftware zoals een besturingssysteem en een tekstverwerker. Ook is het mogelijk alle onderdelen apart te kopen en het systeem precies af te stemmen op uw wensen. Dan moet u wel heel goed weten wat u wilt. Overigens is het ook bij de aanschaf van een volledig systeem nodig vooraf na te gaan waarvoor de computer moet worden gebruikt. Het verstandigste is uw keuze voor te leggen aan familie, collega's en bekenden. In uw kennissenkring bevindt zich vast wel iemand die een beetje verstand heeft van computers. Zo niet, dan kan het geen kwaad alvast eens een blik te werpen in de etalages waarin pc's staan opgesteld. Om een idee te geven van de mogelijkheden vroegen we Peter van Haendel, directeur van Intel Benelux, drie pc's samen te stellen: een PC voor de beginner, een voor de gemiddelde gebruiker en een voor de pc-enthousiasteling die hogere eisen stelt. Wie rond de kerst een instapmodel koopt, zal daar 2.000 à 2.500 voor kwijt zijn. Een 'modale' computer (mainstream) zit tussen 2.500 en 4.000. Een snellere pc voor enthousiastelingen zal zeker 3.500 en al gauw zo'n 5.000 à 6.000 kosten. Uiteraard baseert Van Haendel zijn pc's op Intel-processors. Maar zeker in de laagste prijsklasse bestaan er alternatieven.
Instapmodel Het meest verkocht worden monitors met een beeldscherm-diagonaal van 15 inch. Hier en daar wordt nog wel eens een 14 inch scherm aangeboden, maar dat is toch wat verouderd. De trend gaat zelfs naar 17 inch monitors. Daar moet men dan wel extra voor betalen. Ten slotte raadt Van Haendel aan altijd een pc met AGP te kopen. Een dergelijke pc loopt sneller. Dit is vooral merkbaar bij 'games'. Bij PC's die van AGP zijn voorzien, verloopt het dataverkeer tussen de processor en grafische kaart sneller. Daardoor vinden ook binnen andere delen van het computeRsysteem minder opstoppingen plaats.
Doorsnee pc Verder is deze pc uitgerust met DVD, waardoor een veelvoud aan opslagcapaciteit ontstaat. Het geheugen is 32 MB, maar als het even kan liever 64 MB. De harde schijf is 6 gigabyte. Randapparatuur moet bij voorkeur USB hebben. Dit is een nieuwe manier om apparaten heel gemakkelijk op de computer aan te sluiten.
Krachtpatser Een wet in de pc-wereld stelt dat iedere 1,5 à 2 jaar de rekenkracht van processors verdubbelt. Tot nog toe blijkt dat verbluffend goed te kloppen. Als de lijn uit het verleden wordt doorgetrokken, zullen doorsnee-pc's eind volgend jaar op 600 MHz draaien.
| |
|
©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer |