&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Internet biedt gratis software

door MAURICE VAN UDEN



Eén van de leukste dingen van Internet is dat je er zoveel gratis kunt halen. Games, software, email-adressen en mooie natuurfoto's met een beetje speurwerk is er voor ieders gading wat te vinden. Maar waar?

Een kleine introductie in de gratis wereld die Internet heet. Typisch iets voor Nederlanders? Vergeet het maar, gratis en voor niets is overal populair.

De speurtocht start bij een gratis zoekmachine. Daarvan zijn er een flink aantal, maar de meeste kans op succes heb je bij www.altavista.com en www.ilse.nl of www.excite.com. Bij deze zoekmachines kun je aangeven wat je zoekt. Je typt het woord in bijvoorbeeld 'gratis' en de zoekmachine levert een groot aantal webpagina's aan die dat woord bevatten.

Veel gebruikte woorden in de speurtocht naar gratis software zijn 'freeware', 'shareware' of 'appz'. Freeware is software die helemaal gratis is. Shareware is de term voor programmatuur die bijna gratis is. Bijna, omdat de schrijver van de software een vaak vrijwillige bijdrage voor zijn inspanningen vraagt. Appz zijn programma's die normaal gesproken in de winkel moeten worden gekocht, maar die door 'hackers' (computerinbrekers) zijn gekraakt. De anti-kopieerbeveiliging is er dan uitgehaald zodat de software gratis in bezit te krijgen is. Dat is op zich niet illegaal, maar het gebruik van de gekraakte software is dat wel. Je mag het dus wel op uw harde schijf hebben staan, maar niet opstarten. Het is maar dat je gewaarschuwd bent.

Terug naar de bovenwereld van de echt gratis dingen op het Net. Een email-adres is zoiets. Op verschillende websites kun je tegenwoordig een gratis adres krijgen. De aanbieder daarvan hoopt dat je vaak op zijn website komt kijken of er nog nieuwe post is gearriveerd. Daarbij krijg je dan vaak tegelijkertijd nieuws op maat aangeboden, samen met de onvermijdelijke advertenties. Maar goed, een extra Internet-adres kan hartstikke makkelijk zijn om zakelijke en privé-post te scheiden. Kijk maar eens op www.lycos.nl, een Nederlandse zoekmachine die echter minder vindt dan het eerdergenoemde Ilse.

Gratis nieuws is ook al zo'n extraatje op het wereldwijde web. Waar een abonnement op De Telegraaf dertig gulden per maand kost, plaatst deze krant vrijwel al zijn nieuws om niet op Internet. Nadeel daarvan is dat tijdens het lezen van het nieuws de telefoontikken gewoon doorlopen. Sommige websites bieden zelfs persoonlijk nieuws aan. Je geeft één keer aan in welke onderwerpen je geïnteresseerd bent en de computer zorgt iedere keer automatisch dat jouw interesses bovenaan staan.

Nieuwe programma's
Maar het leukste is natuurlijk de gratis software. Vrijwel iedere maand zijn er wel nieuwe programma's te vinden op Internet die 'in' zijn. Verschillende websites hebben zich gespecialiseerd in het aanleggen van een zo groot mogelijke collectie gratis of goedkope software. Eén van de bekendste daarvan is www.download.com, dat ook speciale afdelingen onderhoudt voor onder meer spelletjes. Handig daarbij is dat zij ook lijsten bijhouden van de populairste software. Dat maakt het makkelijk om te zien welke programmatuur op dit moment een 'must' is.

Een van de populairste programma's van dit moment is ICQ, dat nu al weer maandenlang de 'hitlijsten' aanvoert. ICQ is bedoeld om 'live' te communiceren met andere Internet-gebruikers. De leverancier van het pakket onderhoudt allerlei discussiegroepen, waarin mensen met dezelfde interesse elkaar kunnen ontmoeten.

Aandelenkoersen
Internet wordt ook meer en meer overstroomd met professionele informatie. Vooral in de beleggerswereld is het nieuwe medium aan een ware opmars begonnen. Waar vroeger actuele aandelenkoersen alleen maar gratis via Teletext werden verspreid, zijn er nu talloze aanbieders van deze informatie op Internet te vinden. Een handig programma om die informatie in één keer op te halen vanaf allerlei computers is te vinden op de Internet-pagina's van Ivo van Thiel. Daar is het shareware-pakket StockBrowser op te halen, waarmee alle beurskoersen zijn te volgen en in kaart te brengen. Soms geeft het oproepen van die pagina problemen, probeer er dan binnen te komen via een van de zoekmachines.



©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer