&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

CyberPatrol beschermt kindVerbied kinderen niet Internet op te gaan omdat de netwerk-wereld zo gevaarlijk is. Natuurlijk staan er afschuwelijke dingen op het net. Maar ook de televisie brengt soms programma's die kinderen beter niet kunnen zien.

Beter is het de toegang tot bepaalde websites te blokkeren. Dit kan met een filterprogramma. Dergelijke software werkt met trefwoorden en met lijsten van afgekeurde websites.

De meeste beveiligingssoftware komt uit Amerika. Daar ontstond als eerste de behoefte aan software die kinderen beschermt tegen porno. Ook bedrijven blijken gretige afnemers te zijn van dergelijke software. Ze willen voorkomen dat hun personeel de hele dag stomme spelletjes zit te spelen of erger erotiek via Internet zoekt. Wie een webadres neemt waar de woorden 'girls', 'sex' of 'nude' in voorkomen, weet zich verzekerd van grote aantallen bezoekers. Bijvoorbeeld operators van raffinaderijen en nachtwakers willen nog wel eens in de stille uurtjes van de ene 'spannende' site naar de andere surfen.

CyberPatrol van TLC Domus is bedoeld om Internet weer veilig en betrouwbaar te maken. Webpagina's die bijvoorbeeld seks of geweld bevatten, worden geblokkeerd. Voorkomen wordt ook dat kinderen persoonlijke informatie vrijgeven. Jonge mensen zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen die het doorgeven van bijvoorbeeld naam, school, telefoonnummer of zelfs een creditkaartnummer met zich mee kan brengen.

Daarnaast is het ook mogelijk de tijdsduur te begrenzen die kinderen op Internet doorbrengen. Ouders kunnen overigens zelf bepalen welke onderwerpen van de lijst niet geschikt zijn voor hun kinderen. Het toegangsverbod kan worden uitgebreid, met onderwerpen volgens eigen waarden en normen. De toegang tot Internet is individueel per kind in stellen.

Ook legt de software desgewenst beperkingen op aan bijvoorbeeld het gebruik van spelletjes op de pc.©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer