De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife

Nederlandse successen in Hollywood

"ÖGewoon weer zo'n
gekke Nederlandse regisseur"

Michael Dudok de Wit
Michael Dudok de Wit (2001)

AMSTERDAM - Ook dit jaar een piepklein Nederlands aandeel bij de 74e editie van de Oscaruitreiking. De prijs voor beste buitenlandse film ging naar de Bosnische film 'No Man's Land' . De film van regisseur Danis Tanovic gaat over de oorlog in BosniŽ-Herzegovinca en de rol van de VN-blauwhelmen daarin. De Belgische/Nederlandse acteur Serge-Henri Valcke speelt zo'n VN-blauwhelm. Valcke is vooral bekend van de komedie 'In de Vlaamsche Pot'.

Vorig jaar won de in Londen wonende Nederlander Michael Dudok de Wit. Zijn 8,5 minuut durende filmpje 'Father and Daughter' had gewonnen in de categorie korte animatiefilm. Dudok de Wit "dacht helemaal niets" toen na de legendarische woorden "and the winner is" zijn film volgde. "Ik stond automatisch op. Het is zo'n magische situatie, er is zo'n intense sfeer, er is zo'n groot en intens meelevend publiek. Ik was wel heel geconcentreerd, maar wist alleen dat ik naar voren moest, naar die microfoon en dat ik niet moest struikelen."

Willeke van Ammelrooy
Willeke van Ammelrooy in 'Antonia' (1996)

Het was niet de eerste keer dat er een Oscar werd uitgereikt aan een Nederlandse cineast. Die eer was weggelegd voor Bert Haanstra, de aartsvader van de Nederlandse film. Voor de korte documentaire 'Glas' over de kunst van het glasblazen kreeg hij in 1960 een Oscar. Haanstra was zelf niet in Hollywood om het felbegeerde beeldje in ontvangst te nemen. Het verhaal gaat dat zijn zoontje hem die ochtend wakker maakte, nadat hij het nieuws op de radio had gehoord.

De Aanslag

Pas in 1987 won een Nederlander een Oscar in een meer aansprekende categorie. Fons Rademakers kreeg het beeldje toen voor beste buitenlandse film voor 'De Aanslag'. In zijn dankwoord voerde hij een soort buiksprekeract op met het bronzen beeldje: "Oscar zegt: dank u wel." De Nederlandse cineast dankte in sneltreinvaart zoveel mogelijk "vrienden aan beide zijden van de camera". Met zijn eerste speelfilm 'Dorp aan de Rivier' kwam Rademakers in 1960 nog niet verder dan een nominatie.

Mike van Diem
Mike van Diem (1998)

Dudok de Wit, Haanstra en Rademakers zijn lang niet de enige Nederlanders die ooit een Oscar hebben gekregen of hiervoor zijn genomineerd. Het lijstje is vrij lang, maar in de "kleinere" categorieŽn was er onder meer een Oscar voor Charles Huguenot van der Linden. Die won de trofee in 1973 voor zijn korte film 'This Tiny World'. En in 1986 sleepte de Nederlandse animatiefilmer BŲrge Ring een Oscar in de wacht voor 'Anna & Bella'.

Paul Verhoeven

Interessant om nog even te noemen is Paul Verhoeven. Zijn Amerikaanse sf-film 'Robocop' behaalde twee nominaties voor geluid en montage. Voor 'Turks Fruit' kreeg Verhoeven ook al een nominatie. Een andere Nederlandse grootheid in Hollywood, Jan de Bont, was met 'Twister' eveneens goed voor twee nominaties (geluid en speciale effecten).

Bert Haanstra
Bert Haanstra (1960)

In 1996 kreeg Nederland opnieuw een Oscar voor beste buitenlandse film. Dit keer mocht Marleen Gorris naar voren komen om het beeldje op te halen voor 'Antonia'. In haar dankwoord sprak Gorris over een sprookje: "Dat ik nu deze prijs ontvang, is een sprookje dat uitkomt." In Nederland was de filmkritiek bij het uitkomen van de film ronduit verdeeld. In de Volkskrant, Trouw en De Telegraaf stonden lovende kritieken. De recensenten van het Algemeen Dagblad, NRC en Trouw boorden de film de grond in.

Het sprookje over het winnen van een Oscar kwam in 1998 ook uit voor Mike van Diem. Met een vreugdedansje nam hij uit handen van actrice Sharon Stone zijn Oscar in ontvangst voor 'Karakter'. Bij de naar schatting een miljard tv-kijkers over de hele wereld stelde Van Diem zich voor als "gewoon weer zo'n gekke Nederlandse regisseur". Daarbij keek hij met een schuin oog naar Sharon Stone die haar filmdoorbraak dankt aan Paul Verhoevens 'Basic Instinct'.

De reactie van Michael Dudok de Wit tijdens de uitreiking van vorig jaar

© 2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: crazylife@telegraaf.nl