De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife

Voor het eerst twee zwarte acteurs winnaars

Oscars weer uitgereikt in Hollywood

Het podium in het Kodak Theatre

LOS ANGELES - De 74e editie van de Academy Awards is weer voorbij. Weken lang werd er naar uitgekeken, vooruitgeblikt en voorspelt. Maar dit jaar waren er geen spectaculaire winnaars in de zin van een onnoemelijk aantal oscars voor één film. Wel is het voor het eerst in de geschiedenis dat twee zwarte acteurs er vandoor gegaan zijn met de beeldjes voor beste acteur en beste actrice.

Halle BerryDenzel Washington
De 74e Oscaruitreiking stond in het teken van
Halle Berry en Denzel Washington

Denzel Washington en Halle Berry wonnen deze belangrijke categorieën. De 33-jarige Berry kon het niet geloven en liet haar emoties de vrije loop. Ze kreeg de filmprijs voor haar rol als Leticia Musgrove, de vrouw van een zwarte gevangene, in 'Monster's Ball'. Hevig ontroerd sprak Berry haar dankwoord uit waarin ze de onderscheiding opdroeg aan "alle gekleurde vrouwen zonder naam en zonder gezicht". Ook haar concurrentes voor de prijs, Nicole Kidman en Renée Zellweger, hielden het niet droog. Sissy Spacek, de laatste concurrente wel.

Sidney Poitier
Sidney Poitier kreeg
een Ere-Oscar

De 47-jarige Washington kreeg de prijs voor zijn hoofdrol in 'Training Day'. In de geschiedenis kwam het één keer eerder voor dat een zwarte acteur deze Oscar kreeg. Sidney Poitier ging Washington in 1963 voor. Hij kreeg dit jaar een Ere-Oscar. Twee jaar geleden stond Denzel Washington ook genomineerd, maar toen viel hij buiten de prijzen. Washington versloeg Russell Crowe, Will Smith, Sean Penn en Tom Wilkinson.

Beste film werd 'A Beautiful Mind' van regisseur Ron Howard, die tevens beloond werd met een Oscar voor beste regie. De film ontving in totaal vier beeldjes en is daarmee de grote winnaar van het Oscalgala in Hollywood. Het eerste deel van de trilogie
'The Lord of the Rings' heeft ook vier Oscars gewonnen, maar dat waren minder belangrijke categorieën.

John Travolta en Sharon Stone
Er was ook nog tijd voor dansje. John Travolta en Sharon Stone
vermaakten zich prima

Helaas viel ook actrice Nicole Kidman buiten de prijzen. Echter, 'Moulin Rouge' heeft het niet heel slecht gedaan. Twee Oscars: beste kostuums en beste vormgeving.

Klein Nederlands succesje

De Bosnische film 'No Man's Land' heeft de onderscheiding voor beste buitenlandse film gewonnen. De film van regisseur Danis Tanovic gaat over de oorlog in Bosnië-Herzegovinca en de rol van de VN-blauwhelmen daarin. De Belgische/Nederlandse acteur Serge-Henri Valcke speelt zo'n VN-blauwhelm. Valcke is vooral bekend van de komedie 'In de Vlaamsche Pot'. Kenners hadden gedacht dat de Oscar naar de Franse film 'Le fabuleux destin d'Amélie Poulain' zou gaan.

Whoopi Goldberg
Whoopi Goldberg verscheen weer in de meest
opzienbarende outfits op het podium

Actrice Whoppi Goldberg heeft tijdens de ruim vijf uur durende avond het publiek vermaakt. In diverse outfits betrad zij het podium en maakte zij de aanwezigen aan het lachen. Zij werd in haar presentatie gesteund door vele bekende acteurs en actrices die speciaal waren uitgenodigd om collega's zo'n felbegeerd beeldje te overhandigen. Zo waren bijvoorbeeld Gwyneth Paltrow en Jennifer Lopez gevraagd een Oscar uit te reiken.

Verder is de avond soepeltjes verlopen. Het evenement werd dit jaar gekenmerkt door strenge veiligheidsmaatregelen en dat had alles te maken met de aanslagen van 11 september. Zo gold zondag een vliegverbod boven Hollywood en moesten fans door metaaldetectorpoortjes voor ze de sterren mochten zien flaneren over de rode loper.

De JurkenParade

Renee ZellwegerCameron DiazJada PinkettJennifer ConnellyGwyneth PaltrowNicole Kidman
Een selectie: vlnr: Renee Zellweger, Cameron Diaz, Jada Pinkett, Jennifer Connelly, Gwyneth Paltrow en Nicole Kidman

© 2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: crazylife@telegraaf.nl