'American Beauty' triomfeert
bij Oscaruitreikingen

LOS ANGELES - Een tragikomische film over het liefdeloze leven van een gegoede voorstadsfamilie in de VS, American Beauty, heeft zondag in Los Angeles de meeste Oscars in de wacht gesleept.

Kevin Spacey was even sprakeloos op het podium

De film van de Britse regisseur Sam Mendes werd tot beste uitgeroepen door het roemruchte filminstituut Ampas. Mendes kreeg met zijn eerste film American Beauty meteen de Oscar voor beste regisseur. De hoofdrolspeler, Kevin Spacey, was de beste acteur die de Ampas op het witte doek heeft waargenomen. De productie kreeg ook Oscars voor de beste cinematografie en het beste script.

Roberto Benigni presenteert trots winnares voor beste actrice Hilary Swank

Op het ultieme feest van superlatieven was er voorts een Oscar voor de beste actrice, Hilary Swank, voor haar rol in de moeizaam en met beperkte middelen vervaardigde film Boys Don't Cry. Het was de eerste keer dat Swank een Oscar kreeg.

De beste spelers in ondersteunde rollen waren dit jaar de 67-jarige Britse veteraan Michael Caine en de 24-jarige Angelina Jolie voor hun aandeel in respectievelijk The Cider House Rules en Girl, Interrupted. Caine won in 1987 al een Oscar voor zijn rol in Hannah And Her Sisters. Jolie heeft al Oscars in de familie. Zij is de dochter van de acteur Jon Voight.

Britse veteraan Michael Caine kreeg een Oscar voor beste mannelijke bijrol

De beste buitenlandse film bleek Todo sobre mi madre, van de Spaanse regisseur Perdo Almodóvar. De veel geprezen documentaire Buena Vista Special Club, over Cubaanse jazzmuziek, is tot verrassing van documentaire-makers niet tot de beste uitgeroepen op het Oscargala. Dat werd de nog niet eens uitgebrachte documentaire Eén dag in september, van Arthur Cohn. Die handelt over de moord op Israëlische atleten bij de Olympische Spelen van 1972 in München.

Ook The Matrix kwam goed uit de bus. Deze film, met in de hoofdrol Keanu Reeves, werd onderscheiden met vier Oscars. Onder andere voor beste special effects en beste montage.

Nog een Brit trad voor het voetlicht toen de Oscar voor filmmuziek werd uitgereikt. Die ging namelijk naar Phil Collins voor het liedje You 'll Be in My Heart van de animatiefilm Tarzan.

De presentator van de 72e avond en nacht van Oscar-uitreikingen, Billy Cristal, dankte in het bijzonder schroothandelaar Willie Fulgear die de avond mogelijk maakte. Fulgear vond vorige week 53 van de 55 Oscarbeeldjes die eerder waren gestolen. Ze lagen op een vuilnisbelt in de Koreaanse wijk van Los Angeles. Fulgear was eregast op de eerste rij.

Winnaars Oscaruitreiking 2000


" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">