&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

'The Matrix' adembenemend

Zover is de elektronica in de toekomst gevorderd, dat zelfdenkende computers de macht hebben overgenomen. Als in een videospel hebben ze een illusionaire wereld geschapen, waarin de mensheid in de waan van een alledaags bestaan leeft.

Rebellenleider Laurence Fishburne (links) ziet in Keanu Reeves de bevrijder uit de profetieŽn. Samen met Carrie-Anne Moss bestrijden zij elektronische machthebbers.

Een klein groepje onder leiding van Laurence Fishburne heeft zich in 'The Matrix' uit die illusie weten los te rukken en heeft de strijd aangebonden tegen de nieuwe heersers. In Keanu Reeves, een jonge computer- deskundige die wordt belaagd door vertegenwoordigers van de machthebbers, ziet Fishburne de bevrijder die in oude profetieŽn is aangekondigd.


Diens geestelijke wedergeboorte na een chemische pil is een van de vele visuele hoogtepunten in deze bijzondere en spectaculaire film, die de imponerende digitale technieken van 'Terminator II' weer een stap verder brengt. Reeves en Fishburne c.s. ondergingen een maandenlange training om in de maat van special effects de bijzondere strijdballetten te kunnen volvoeren die van 'The Matrix' eens te meer een aparte ervaring maken.

De spirituele ondertoon, opgeroepen via een mengelmoes van grepen uit internationale filosofieŽn, geeft het verhaal van de gebroeders Wachowski 'Bound' een intrigerend sfeertje. Niet te lang over nadenken, maar gewoon ademloos ondergaan, is onze raad. Wellicht wordt meer duidelijk in volgende delen van wat na het overweldigende succes van 'The Matrix' in de VS ongetwijfeld een nieuwe filmserie wordt.

Regie: Larry & Andy Wachowski

Cast: Laurence Fishburne, Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss