&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Hoofdrol voor entertainer
Caine in 'Cider House Rules'

door Dick van den Heuvel

Er is altijd wel iemand bereid de knuppel in het hoenderhok te gooien. De eer bij het huidige Filmfestival van VenetiŽ gaat naar de heer Jack Valenti, bij leven en welzijn een soort oppergodmajoor van de Amerikaanse filmindustrie en daarom ook president van de Academy of Motion Pictures. Desgevraagd meldde hij aan de verzamelde pers in de Dogenstad dat uitsluitend de Amerikanen films van enige importantie maken, en dat de rest van de wereld eigenlijk niet meetelt op cinematografisch gebied. Nou, hij zal het weten!

Van geen enkel belang is derhalve het kleine meesterwerk 'Topsy-Turvy' van Mike Leigh, die daarmee een prachtig Brits eerbetoon brengt aan Gilbert & Sullivan, componisten die met hun 'Mikado' en 'H.M.S. Pinafore' de basis legden voor de gehele Broadway-cultuur. Voor Leigh was het de eerste historische film na eigentijdse films als 'Naked' en 'Secret & Lies'. Leigh: "Toch heb ik niet anders gewerkt. We hebben de acteurs research laten doen naar hun eigen rollen en die kwamen met dialogen en scŤnes die we uiteindelijk tot een film hebben gemaakt." Een zeer eigenaardige rolprent levert dat op, die ook in Nederland heel veel operette-liefhebbers zal plezieren.

Michael Caine in een scene uit de film 'The Cider House Rules'.

In Valenti's visie zal 'Cider House Rules' een Amerikaanse productie zijn, hoewel deze prachtige verfilming van John Irvings roman gemaakt is door een Zweed, Lasse Halstrom ("Ik ben pertinent geen Amerikaanse filmmaker, en ik heb ook plannen om uiteindelijk gewoon weer in Europa films te gaan maken") met de Brit Michael Caine ("Ik kijk wel uit om tussen die idioten aan de andere kant van de oceaan te gaan wonen") in de hoofdrol.

Michael Caine is een entertainer en houdt van een volle lach bij zijn auditorium. "Ze bieden me tegenwoordig rollen aan, en zeggen dan: 'je moet het niet doen voor het geld, maar omdat je een leuke tijd zult hebben'. Nou, ik heb liever het geld, en dan zorg ik er zelf wel voor dat ik een leuke tijd heb." Toch geniet hij van de rollen die hij de laatste tijd krijgt aangeboden. "Ik heb er zo'n genoeg van dat ik de hele tijd deuren moest opblazen en kerels overhoop moest schieten. Dat mogen die jongere acteurs nu doen. Laat zij het meisje maar kussen op het einde, ik neem de mooie rollen mee naar huis."

In 'Cider House Rules' speelt hij een dokter in een weeshuis die en passant ook abortussen uitvoert. Het verhaal speelt zich af in de jaren veertig, en Caine kan zich helemaal vinden in de inhoud van de film. "Wat we zeggen is: kijk eens terug naar hoe het was. Hoe meisjes bij kwakzalvers een kind lieten weghalen en dan blij mochten zijn als ze het er levend van af brachten. Ik hoef geen research te doen naar die tijd en die gebeurtenissen... ik heb ze namelijk zelf meegemaakt. Ik heb voor de rest van mijn acterend leven genoeg research in mijn herinneringen zitten."

In Engeland wordt Michael Caine nog wel eens gezien als een landverrader, omdat hij ooit het aangename financiŽle en meteorologische klimaat van Amerika verkoos boven dat van zijn eigen Engeland. "Ten onrechte. Ik woon inmiddels alweer zeventien jaar in Surrey en betaal me werkelijk blauw aan belastingen. Ik heb wel eens uitgerekend dat ik de hele BBC boven water hou met wat ik importeer aan geld. Maar ik maak me niet kwaad meer, daar ben ik te oud en te rijk voor geworden. Ik leef volgens de wet die Noel Coward voorschreef: 'Heb je leugens lief, en wordt nooit verliefd op bankstellen!' Ik begrijp niet wat hij bedoelt, maar ik ben er een stuk gelukkiger van geworden!'

Regie: Lasse Hallström

Cast: Michael Caine, Tobey Maguire