WeerkamerAutotelegraafSpeurdersReiskrantVacatures WoonkrantDFT
Telegraaf.nl Snelnieuws Telesport
Privé DFT/financieel i-Mail

Ga naar
Naar De Krant
Service
Deelkranten
Holding

Voormalig regerend vorstin gestorven

Met prinses Juliana is voor het eerst sinds 1962 een voormalig regerend vorstin gestorven. Rouw en organisatie zullen echter sterk overeen komen met die rond het overlijden van prins Claus in oktober 2002.

Prinses Juliana 1909-2004

Er bestaat geen officiële nationale rouw. Wel kunnen burgemeesters bepaalde evenementen stilleggen bij voorbeeld. Hofrouw bestaat wel. Hoe daaraan inhoud wordt gegeven, beslist de familie zelf. De leden zijn in ieder geval enige tijd niet bij allerlei evenementen te verwelkomen.

Een vlaginstructie voor openbare gebouwen is te verwachten, wat particulieren doen moeten ze zelf weten. De vlag kan halfstok, terwijl sommigen voluit met zwarte wimpel zullen verkiezen. Op de koninklijke paleizen zal ongetwijfeld de koninklijke standaard van een zwarte wimpel worden voorzien. De standaard gaat voluit, halfstok kan niet eens.

Het ligt in de verwachting dat het publiek ook nu afscheid kan nemen van de overledene. Net als bij prins Claus kunnen 'gewone' lieden terecht in een 'chapelle ardante' op het Noordeinde, na officiële delegaties. Condoleren zal praktisch overal kunnen: door provincie- en gemeentehuizen zijn registers aangeschaft.

Er liggen acht tot tien dagen tussen het overlijden en de uitvaart, want er zijn veel voorbereidingen nodig. Niet dat de organisatoren zich extra zaken op de hals halen door bij voorbeeld veel buitenlandse staatshoofden uit te nodigen. Naar het zich laat aanzien zal de komst van dit kaliber gasten niet echt worden aangemoedigd, al zullen bevriende vorstenhoven wel aanwezig zijn.

De bijzetting zelf krijgt een privékarakter, overeenkomstig de uitvaart van prins Claus. De bijzetting in de Nieuwe Kerk in Delft zal niet plaatshebben op een zondag, een maandag (dat vergt teveel voorbereiding op zondag) of een christelijke of algemeen erkende feestdag. Het stoffelijk overschot zal met ere-escortes over de weg naar Delft worden overgebracht, zodat zoveel mogelijk mensen nog een laatste groet kunnen brengen. Een ere-afzetting vele duizenden militairen zal weer als scheidslijn tussen stoet en andere rouwenden kunnen fungeren.

De uitvaart zal vermoedelijk geschieden in samenwerking met de Haagse uitvaartonderingneming Innnemee, in 1887 opgericht door Willem Innemee.

De gehele periode tot en met de uitvaart zullen de media overuren draaien. De NOS heeft ingevolge de Mediawet de plicht alle openbare onderdelen uit te zenden en die beschikbaar te stellen aan andere zendgemachtigden. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft intussen de handen vol om de talloze journalisten die uit binnen- en buitenland worden verwacht, tegemoet te komen. Ook het hofbedrijf zelf draait natuurlijk op volle toeren. Iedere dag zal de grootmeester, het hoofd van de hofhouding, overleg voeren met diverse betrokkenen.



© 1996-2004 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.