[Golfspecial]

 


[Sterrendal]
[Systeemontwikkelaar]

Rolf Muntz wil vlammen
voor zijn eigen publiek

AMSTERDAM, dinsdag

Rolf Muntz is vastbesloten te vlammen tijdens het Sun Micro Systems open. Na een matige eerst helft van het seizoen heeft de 28-jarige Brabander een paar hoge klasseringen nodig om ook volgend jaar te mogen uitkomen op de Europese tour. Muntz sloeg vorig jaar zo'n ƒ350.000 bij elkaar, goed voor een fraaie 63e plaats op de jaarranglijst van de Europese Volvo-tour. Na die prima prestatie dachten velen dat 1997 het jaar van de grote doorbraak zou worden. Tot nu toe loopt het anders.

Na de Brits Open waarvoor hij zich niet wist te kwalificeren staat Muntz met 29.000 verdiende ponden 122e op de Europese ranglijst. De komende maanden moet hij zich minimaal in de top-115 spelen om zijn tourkaart voor 1998 veilig te stellen. De in België woonachtige profgolfer zegt er geen moment van wakker te liggen. "De eerste maanden van het jaar ging het inderdaad moeizaam. Ik speelde niet eens zo slecht, maar steeds miste ik de cut op één of twee slagen. Ik voel me een betere speler dan vorig jaar, op de een of andere manier komt het nog niet tot uiting in mijn scores".

Hoe moeilijk dat ook te verkroppen is, volgens Muntz is er slechts een remedie: niet in paniek raken. "Als je denkt, o jee, ik ga mijn tourkaart verliezen, kun je beter direct stoppen. Er is ook helemaal geen reden tot ongerustheid. Ik voel al een paar weken dat de topvorm er zit aan te komen."

Muntz blijft optimistisch, altijd. "Ik weet wat ik kan. In golf gaat het om zelfvertrouwen, geloof in eigen kunnen en daar ontbreekt het me na een aantal mindere toernooien niet aan. In het verleden heb ik vaak genoeg bewezen mee te kunnen om het allerhoogste niveau." Kritiek van de buitenwacht laat de enige Nederlander op de Europese tour dan ook koud. "Zegt men nu dat ik te zwaar ben, dat mijn conditie niet toereikend is voor topgolf? Goed, ik ga vanavond direct joggen. Nee, serieus. Dat soort kritiek vind ik echt onzin. Ik ben 1.90 m lang en weeg 92 kilo, ik ben topfit. Maar goed, als het een periode wat minder gaat, komt er kritiek, dat is nou eenmaal typisch Nederlands. Als ik deze week de sterren van de hemel speel, is het weer Rolf voor en Rolf na."

Muntz verwacht veel van de Dutch Open, voor de Nederlandse profgolfer toch een hoogtepunt in het golfjaar. "Spelen in eigen land geeft een extra dimensie, natuurlijk. Een goede klassering in de Dutch Open heeft veel meer impact dan een mooi resultaat in een of ander toernooi ergens in Europa." Muntz speelt graag op de oude Bosbaan van de Hilversumsche Golfclub. "Ik heb hier nog nooit slecht gespeeld. De ene baan ligt je gewoon beter dan de andere, dat gevoel zullen amateur-golfers ook hebben." Toch zal Muntz de met majestueuze bomen omzoomde holes met enige voorzichtigheid te lijf gaan. "De baan is vrij kort, maar je moet heel nauwkeurig zijn met je slagen. De Hilversumsche moet je de verleiding om te veel risico te nemen weerstaan. Roekeloos spel wordt direct afgestraft. Een afzwaaier en je scorekaart is verpest, tussen al die bomen is de kans dat je een swing kunt maken nihil."

Geduld, ook deze weken zal dat voor Muntz het toverwoord zijn. "Dat heb ik geleerd door te spelen met mensen als Colin Montgomerie en Ian Woosnam. De toppers spelen bekeken. Ze vermijden bogeys of erger en wachten rustig op de birdie-kansen die in een ronde golf altijd komen." Muntz noemt het spelpeil op de Europese tour ongekend hoog. "Voor een leek is het moeilijk te begrijpen hoe goed je moet zijn om je op dit niveau te handhaven. Elke week is er een ander toernooi en elke dag zijn er weer spelers met hele lage scores. De lijn tussen succes en falen is in golf flinterdun. Uiteindelijk wordt het verschil bepaald door kleine dingen, die ene gelukte of mislukte chipslag, een paar puts die net wel of net niet vallen."

Als die kleine dingen deze week nou eens goed uitpakken, dat gelooft Muntz heilig dat hij het Dutch Open kan winnen. "Waarom niet? Als ik vier lage scores maak, heb ik een goede kans, zo simpel is het. Ik hoop op de steun van het publiek. Ik speel altijd beter als er veel mensen met me meelopen. En hoe meer toeschouwers mijn bal volgen, hoe kleiner de kans dat ik een bal kwijtraak tussen al die bomen."

 

Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer