[Golfspecial]

 


[Sterrendal]
[Systeemontwikkelaar]

Ovatie voor een knokker

door Hans Woudstra
HILVERSUM, maandag

De winst is binnen...Op de zeventiende hole stak Sven Strüver een sigaretje op. De oersterke Duitser had zojuist in een zenuwslopende tweestrijd definitief afgerekend met zijn taaie tegenstander Russel Claydon, die als charismatische zwaargewicht (120 kilogram) op drie slagen achterstand werd gezet. De duizenden toeschouwers beloonden op de laatste hole de zoon van een golfleraar uit Hamburg met een staande ovatie.

Geknokt had hij, gevochten. Met zichzelf, de baan (twee eagles) en zijn taaie Engelse tegenstander. De grote namen mochten hier op het Nederlands Open Golf Kampioenschap dan ontbreken, als je met een score van -18 wint op een baan die nog moeilijker was dan vorig jaar (zware rough, wisselende weersomstandigheden), dan ben je zelf een hele grote.

Strüver, de man met de massieve schouders, bijna 30 jaar oud, had dit jaar nog helemaal niets gewonnen en stond zelfs drie plaatsen achter onze landgenoot Rolf Muntz op de Europese geldlijst. Hij wisselde van clubs, was ten einde raad toen hij een ronde van 84 vorige maand in het Franse Open liet noteren, wisselde weer naar zijn oude vertrouwde Mizuno-set en herwon zijn zelfvertrouwen op de Hilversumsche Golf Club, waar hij met prachtige ronden van 67, 64, 69 en 66 (-18) de hoofdprijs van ƒ400.000 in de wacht sleepte. Zijn jaar was gered, de portemonnee gevuld en de frustraties verdwenen.

"Ik kan niet uitleggen hoe blij ik ben", stamelde de kampioen op de green van de achttiende hole tijdens de huldiging. "Ik heb geleden, een rottijd achter de rug, en dan ineens win je zo'n prachtig toernooi. Dat kan alleen in golf, waar winst en verlies soms zo dicht bij elkaar liggen. Ik kan me niet herinneren ooit zo goed te hebben gespeeld. Het is een goeie dag voor Duitsland. Met een Tour de France-winnaar en een golfwinnaar en een tweede plek in de Formule 1", grijnsde Strüver, die zijn beroemde landgenoot en vriend Bernhard Langer ("Hij zal het al wel weten") als winnaar in '84 en '92 opvolgde.

Van de vier nog overgebleven Nederlanders leverde niet een professional, maar een amateur de beste prestatie. De pas 21-jarige Maarten Lafeber finishte op -5, en dat was vijf slagen beter dan professional Rolf Muntz, die in de eindrangschikking niet verder kwam dan de gedeelde 50e plaats en daarmee ƒ10.700 verdiende. Lafeber bleef als amateur met lege handen, maar eindigde in het klassement wel twintig plaatsen hoger. Een dik betaalde boterham ligt voor hem in het verschiet als hij aan het eind van dit jaar toetreedt tot de rijen der professionals. Lafeber: "Vorig jaar maakte ik op de laatste dag 77. Ik ga dus duidelijk vooruit en daar ben ik blij mee. Op dit toernooi werd veel van mij verwacht en dat gaf wel extra druk. Mentaal moet ik nog beter worden en lichamelijk zwaarder en sterker. Met fitness wil ik straks meer weerstand op gaan bouwen."

De score van de jonge Eindhovenaar had nog lager kunnen zijn, maar op de twaalfde hole (bogey) werd hij afgeleid door een fotograaf, die zijn backswing fotografeerde. Zaterdag had hij de meeste indruk gemaakt met een ronde in 67 slagen.

Muntz erkende dat hij in dit toernooi niet goed had gespeeld. Muntz, die teleurstellend level par eindigde met zijn totaalscore: "Het ging niet echt lekker. De greens waren fantastisch, aan de baan mankeerde niets en het ligt dan ook gewoon aan mezelf. Goede en slechte slagen wisselden elkaar te veel af." Hij reist nu af naar Zweden, waar hij de komende week in de Scandinavian Masters speelt en doet vervolgens Praag aan voor het Tsjechische Open. Zijn Europese toer-kaart behouden blijft doel nummer één.

Ook de andere amateur, de 23-jarige Maarten van den Berg, kan terugzien op een goed toernooi, dat hij met één slag onder par afsloot. Ook dat was beter dan het resultaat van zijn professionele collega Chris van der Velde, die op +3 eindigde. Met de toekomst van onze weinige echte talenten lijkt het dan ook wel goed te zitten.

En met het Sun Open zelf? Organisator Robbie van Erven Dorens kon alleen maar vreugdevol terugblikken. "Meer toeschouwers dan vorig jaar, absoluut topgolf met fantastische scores, een dik tevreden hoofdsponsor, waar we volgend jaar wellicht verder mee gaan, en een prima winnaar", aldus 'Mister Golf'. In het stampvolle tentendorp, waar het nog lang onrustig bleef, vierde makelaar Harry Mens voor 1000 genodigden een klinkend feestje. Zonder de golfers. Die pakten hun biezen. Alweer op weg naar het volgende evenement.

• Hilversum. Sun Dutch Open, 2,4 miljoen gulden. Eindstand: 1. Strüver (Dui) 266 slagen (67 64 69 66), 2. Claydon (Eng) 269, 3. Cabrera (Arg) en Chapman (Eng) 271, 5. Coceres (Arg) en Boxall (Eng) 272, 7. James (Eng) en Russell (Sch) 273, 9. Brand jr (Sch), Gilford (Eng), Westner (ZAf) en Long (NZe) 274, 30. Lafeber (Ned/ama) 279, 44. Van den Berg (Ned/ama) 283, 50. Muntz (Ned) 284, 60. Van der Velde (Ned) 287.

 

Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer