|
Culinair:
groente, groente, groente
WAT
SCHAFT DE POT VOOR
WIELRENSTER LEONTIEN VAN MOORSEL
door: Sylvia Borger
Fietsen maakt hongerig, maar wat eten
wielrenners? Daarvoor gingen we te rade bij de schoonmoeder
van Leontien van Moorsel, die elke dag voor haar kookt.
|
Leontien
Zijlaard-van Moorsel
|
"Wielrenners
zijn maf van calorieën", is de ervaring van
Ans Zijlaard, de schoonmoeder van Leontien van Moorsel.
Mevrouw Zijlaard kookt vrijwel dagelijks een potje voor
'zijn viertjes': voor Leontien, haarzelf, echtgenoot
Joop, eigenaar van het Rotterdamse visrestaurant Kaat
Mossel, en zoon en voormalig wielrenner Michael Zijlaard,
nu manager van Leontien. "Veel rijst, veel groente,
veel fruit. Alles wat er in huis komt, is light. Tot
de ontbijtkoek aan toe."
"Het
begon allemaal toen Michael serieus bij de amateurs
ging fietsen met niet meer snoepen doordeweeks. Alleen
in het weekeinde één dingetje. Van die
Sultana-koeken of een stukje chocolade, daar is hij
nog steeds dol op. We aten altijd al aardig wat groenten,
maar nu eten we veel, heel veel groenten. Sinds Leontien
bij ons is, gooi ik ze meestal in de wok. Wat ik maar
aan groente in huis heb, wordt geroerbakt. De ene keer
zo'n kant-en-klaarpakket van Albert Heijn, de andere
keer van die exotische dingen als paksoi. Maar als ik
bloemkool of lof over heb, gooi ik dat er ook bij. Met
wat kipfilet, in blokjes gesneden. Altijd flink gekruid.
Met kipkruiden en nog wat extra satékruiden.
Als we een keer wild wil doen - maar dan doen we wel
heel wild - dan gaat er van dat Chicken Tonight doorheen,
een half potje", lacht Ans.
"Het
gaat er hier altijd hectisch aan toe en dan komt het
erop neer dat ik nog even snel wat moet koken. Het eerste
wat ik doe als ik thuiskom, is een pan water opzetten
voor de rijst. Dat eten we bijna iedere dag. Zilvervliesrijst,
maar ook nasi of andere soorten voor de afwisseling.
Om een beetje een andere smaak te hebben."
"In
het seizoen, als de wedstrijden weer beginnen, eten
we wat vaker pasta. In ieder geval altijd op vrijdag,
van die dikke vogelnestjes - tagliatelle - met zalm.
Die bak ik op in de olijfolie. Ik gebruik veel olijfolie.
Soms doe ik er zo'n pakje van Knorr doorheen."
"Verder
zijn we ook allemaal dol op stamppotjes. Met rauwe andijvie.
De aardappelpuree maak ik dan aan met water, maar er
gaat wel een beetje uitgebakken spek doorheen, gebakken
uitjes. Voor mijn man en mij doe ik er nog lekker wat
crème fraîche bij."
Wat
volgens Ans belangrijk is voor wielrenners, is dat er
iedere dag op tijd gegeten wordt . "Wij gaan altijd
tussen vijf en half zes aan tafel. Ik neem er een glaasje
wijn bij. Dat doet Leontien nooit. Michael af en toe.
Die fietst niet meer, dus dan kan dat. Na het eten blijven
we nog wat aan tafel zitten om na te praten. Om half
acht drinken we koffie. Tegen half negen geef ik ze
een grote bak yoghurt met fruit. We eten veel fruit.
Veel vis ook. Zeewolf bijvoorbeeld. Die vul ik met groente.
Zaterdags komt er vaak een grote pan met gekookte mosselen
op tafel."
"Nee,
geen vette sausjes erbij", zegt Ans Zijlaard geschokt.
"Wij eten onze mosselen alleen met versgemalen
peper en azijn, met een grote bak sla erbij. Ik maak
elke dag rauwkost. Soms met ananas erdoor, soms met
kaas, een keer croutonnetjes of uitgebakken spekjes.
Als we chili con carne eten, is dat ook met spek, maar
zonder aardappelen of rijst. En altijd met flink wat
verse paprika. Van het spek kies ik altijd de magere
variant. Daar ben ik inmiddels op getraind. Alles hier
in huis moet light zijn. We hebben geen normale frisdrank
in voorraad. Ik doe zelf met de kinderen mee en ik voel
me er best bij."
Foto's: René Oudshoorn
|
|