De krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi

[terug]
F I E T S R A I  2 0 0 3
 
 

Culinair: groente, groente, groente

WAT SCHAFT DE POT VOOR
WIELRENSTER LEONTIEN VAN MOORSEL

door: Sylvia Borger

Fietsen maakt hongerig, maar wat eten wielrenners? Daarvoor gingen we te rade bij de schoonmoeder van Leontien van Moorsel, die elke dag voor haar kookt.

Leontien Zijlaard-van Moorsel

"Wielrenners zijn maf van calorieën", is de ervaring van Ans Zijlaard, de schoonmoeder van Leontien van Moorsel. Mevrouw Zijlaard kookt vrijwel dagelijks een potje voor 'zijn viertjes': voor Leontien, haarzelf, echtgenoot Joop, eigenaar van het Rotterdamse visrestaurant Kaat Mossel, en zoon en voormalig wielrenner Michael Zijlaard, nu manager van Leontien. "Veel rijst, veel groente, veel fruit. Alles wat er in huis komt, is light. Tot de ontbijtkoek aan toe."

"Het begon allemaal toen Michael serieus bij de amateurs ging fietsen met niet meer snoepen doordeweeks. Alleen in het weekeinde één dingetje. Van die Sultana-koeken of een stukje chocolade, daar is hij nog steeds dol op. We aten altijd al aardig wat groenten, maar nu eten we veel, heel veel groenten. Sinds Leontien bij ons is, gooi ik ze meestal in de wok. Wat ik maar aan groente in huis heb, wordt geroerbakt. De ene keer zo'n kant-en-klaarpakket van Albert Heijn, de andere keer van die exotische dingen als paksoi. Maar als ik bloemkool of lof over heb, gooi ik dat er ook bij. Met wat kipfilet, in blokjes gesneden. Altijd flink gekruid. Met kipkruiden en nog wat extra satékruiden. Als we een keer wild wil doen - maar dan doen we wel heel wild - dan gaat er van dat Chicken Tonight doorheen, een half potje", lacht Ans.

"Het gaat er hier altijd hectisch aan toe en dan komt het erop neer dat ik nog even snel wat moet koken. Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is een pan water opzetten voor de rijst. Dat eten we bijna iedere dag. Zilvervliesrijst, maar ook nasi of andere soorten voor de afwisseling. Om een beetje een andere smaak te hebben."

"In het seizoen, als de wedstrijden weer beginnen, eten we wat vaker pasta. In ieder geval altijd op vrijdag, van die dikke vogelnestjes - tagliatelle - met zalm. Die bak ik op in de olijfolie. Ik gebruik veel olijfolie. Soms doe ik er zo'n pakje van Knorr doorheen."

"Verder zijn we ook allemaal dol op stamppotjes. Met rauwe andijvie. De aardappelpuree maak ik dan aan met water, maar er gaat wel een beetje uitgebakken spek doorheen, gebakken uitjes. Voor mijn man en mij doe ik er nog lekker wat crème fraîche bij."

 

Wat volgens Ans belangrijk is voor wielrenners, is dat er iedere dag op tijd gegeten wordt . "Wij gaan altijd tussen vijf en half zes aan tafel. Ik neem er een glaasje wijn bij. Dat doet Leontien nooit. Michael af en toe. Die fietst niet meer, dus dan kan dat. Na het eten blijven we nog wat aan tafel zitten om na te praten. Om half acht drinken we koffie. Tegen half negen geef ik ze een grote bak yoghurt met fruit. We eten veel fruit. Veel vis ook. Zeewolf bijvoorbeeld. Die vul ik met groente. Zaterdags komt er vaak een grote pan met gekookte mosselen op tafel."

"Nee, geen vette sausjes erbij", zegt Ans Zijlaard geschokt. "Wij eten onze mosselen alleen met versgemalen peper en azijn, met een grote bak sla erbij. Ik maak elke dag rauwkost. Soms met ananas erdoor, soms met kaas, een keer croutonnetjes of uitgebakken spekjes. Als we chili con carne eten, is dat ook met spek, maar zonder aardappelen of rijst. En altijd met flink wat verse paprika. Van het spek kies ik altijd de magere variant. Daar ben ik inmiddels op getraind. Alles hier in huis moet light zijn. We hebben geen normale frisdrank in voorraad. Ik doe zelf met de kinderen mee en ik voel me er best bij."

Foto's: René Oudshoorn

 
[terug]
     
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.