Als er iemand is die alle wapenfeiten van Elvis' muziek kent, is het Jan van Mourik (45 jaar), van beroep bevoorrader van olieboortorens. En zijn vriendin Astrid, schoonheidsspecialiste ("Ik ontmoette Jan op een Elvis-meeting in '89."), is zeer goed op de hoogte van Elvis' persoonlijke leven. Samen doen ze elke woensdagavond de 'Elvis Info Line'.

Meer dan 150 telefoontjes op een avond
De Elvis Info Line weet alles

Welke song nam Elvis wanneer en waar op? Welke muzikanten speelden mee? Op welke plaat of cd is die en die song te vinden? Jan van Mourik weet het. Welke aftershave gebruikte Elvis? Jans vriendin Astrid zegt: "Brut." Tandpasta? "Colgate." De naam van zijn Franse poedel? "Zizipompom." Bloedgroep? "0." En de naam Elvis is afgeleid van het Noorse Alviss (De Wijze).

Iedere woensdagavond bemant het duo, op een zolderkamer behangen met Elvis-posters, de 'Elvis Info Line' met als doel het beantwoorden van vragen. Van 150 telefoontjes op één avond kijken Jan en Astrid niet op. " Officieel stoppen we om half elf, maar we hebben wel eens tot twee uur in de nacht zitten babbelen. Het is vooral druk als er weer eens een Elvis-film op televisie is geweest of er een stuk over hem in de krant heeft gestaan."

De 'Elvis Info Line' is ontstaan als een noodzakelijk kwaad. Jan: "Het beantwoorden van alle brieven die bij de fanclub binnenkwamen, was niet meer bij te benen. Meestal betrof het praktische vragen, die ik à la minute kon beantwoorden, maar ja, ik moest terugschrijven. Een tijdrovende klus. 'Met 'n telefoontje is makkelijker. Dus hebben we in 1988 de Elvis Info Lijn opgestart."

Astrid: "Er zijn er die echt gekke dingen willen weten. Wat voor sokken hij droeg of wat voor vet hij in zijn haar smeerde. Soms weet ik het ook niet." Jan: "Of je hebt die vrouw, ver in de 50, die gaat winkelen in een Elvis-rok met daarop een grote Elvis-riem en een Elvis-jasje. Die belt geregeld. Zomaar, voor een babbeltje..." Astrid: "Of ze vragen me hoe het was tijdens de laatste concerten in 1977. Ik heb hem toen live gezien. Dan vragen ze of ik oogcontact had, en hoe dat voelde."

Jan: "We hebben er nog steeds veel lol in. Vooral de jaarlijkse meetings in het Turfschip in Breda zijn echte happenings. Met name omdat we regelmatig mensen uit Evis' omgeving te gast krijgen: Scotty Moore, James Burton, Joan Deary, Joe Esposito, Kathy Westmoreland... Dat maakt zo'n dag heel bijzonder."

Ieder jaar gaan Jan en Astrid naar Memphis. Al sinds 1989. Met veel fans op 'bedevaart'. Jan: "Dan fungeer ik als een soort reisleider. Ik ken inmiddels goed de weg en ben kind aan huis bij veel mensen die met Elvis te maken hadden." Astrid: "Sommige mensen zijn heel nuchter tijdens zo'n reis, genieten in stilte. Anderen kun je regelrecht hysterisch noemen. Die staan te snikken bij het hek van Graceland of zakken huilend door de knieën bij zijn graf."

Jan: "Een vrouw had op een gegeven moment nog maar vijf dollar. Dat mens scheurde van de honger. In plaats dat ze er nu een broodje en een kop koffie voor koopt." Astrid: "Koopt ze een Elvis-boekenlegger."