telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
vr 21 mrt 2003, 17:45  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Oorlog in Irak 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Nog niet veel Iraakse vluchtelingen
 
 

GENEVE - De vluchtelingenstroom van Irak naar de buurlanden is nog niet echt op gang gekomen. Aan de meeste grenzen is het rustig, hoewel verschillende hulporganisaties elkaar soms tegenspreken over de exacte aantallen vluchtelingen. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr verwacht dat de oorlog 600.000 mensen op de been brengt.

Ongeveer 3000 Koerdische vluchtelingen zouden donderdag en vrijdag volgens de Iraanse regering in het grensgebied van Iran zijn aangekomen. Dat kon de Unhcr niet bevestigen. Iran had al eerder uitdrukkelijk zijn grenzen gesloten voor vluchtelingen, maar staat wel in het niemandsland tussen Irak en Iran kampen toe.

Rusland bouwt in het grensgebied binnenkort twee kampementen voor ongeveer 10.000 Irakezen. Dit heeft de Russische minister voor Noodsituaties vrijdag bekendgemaakt. Ook Unicef heeft in Iran voorzieningen getroffen. Het VN-kinderfonds kan daar aan 150.000 mensen onder meer schoon water bieden.

Iraanse regeringsfunctionarissen hebben beloofd zelf ook hulp te bieden als de levens van de vluchtelingen bedreigd worden. Dit heeft het Iraanse persbureau Irna donderdag gemeld.

In Jordanië zijn tot nu toe ongeveer vijfhonderd mensen ondergebracht. Het gaat hier vooral om Sudanezen, Egyptenaren en Somaliërs die in Irak werkten.

De Syrische regering zei vrijdag bereid te zijn vluchtelingen te ontvangen. Syrië wil samenwerken met de internationale hulporganisaties. Tot dusver is het stil aan de Syrische grens.

Vluchtelingen mijden tot nu toe de Turkse grens. Het Turkse leger heeft donderdag een strook op Iraaks grond gebied bezet om zo het conflict en de vluchtelingen op afstand te kunnen houden.

Er is weinig bekend over het aantal vluchtelingen dat binnen Irak op de been is. Alle internationale hulpverleners zitten in de buurlanden. Unicef heeft een aantal Iraakse medewerkers naar Bagdad gestuurd om daar gehandicapte kinderen in tehuizen te voorzien van voedsel. " In de Golfoorlog waren zij ook de eersten die hulp nodig hadden", zei een medewerker van Unicef vrijdag.

Volgens de Unhcr waren er in de Golfoorlog in 1991 ook geen grote vluchtelingenstromen. Pas enkele maanden na de oorlog zochten veel Irakezen hun toevlucht in buurlanden van Irak.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 mrt 2003, 17:45

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.