ANKARA - De Turkse regering onderzoekt of het mogelijk is om militairen Noord-Irak binnen te sturen om zo de mogelijke toestroom van vluchtelingen tegen te gaan en te voorkomen dat de situatie langs de Turkse grens verslechtert. De nieuwe premier Recep Tayyip Erdogan heeft dat zondag gezegd in een televisietoespraak, enkele uren nadat het Turkse parlement in grote meerderheid het vertrouwen in zijn regering had uitgesproken.
Erdogan verklaarde dat Ankara en Washington het erover eens zijn dat een mogelijke opdeling van Irak moet worden voorkomen. Maar met het stationeren van Turkse militairen op Iraaks grondgebied is de Amerikaanse regering het niet eens. De Amerikaanse president George Bush verklaarde in Washington nog eens dat hij ervan uitgaat dat Turkije geen troepen de grens met Irak over stuurt.
Machtsvacuüm
Turkije wil met het sturen van troepen voorkomen dat de Koerdische meerderheid in het noorden van Irak van het te verwachten machtsvacuüm na het einde van de oorlog gebruikmaakt om de eigen onafhankelijkheid uit te roepen, omdat de Turkse Koerden zich dan vermoedelijk bij die Koerdische staat willen aansluiten. Bovendien wil Turkije voorkomen dat de Koerden de olievelden in de Iraakse provincies Mosul en Kirkuk in handen krijgen.
"De aanwezigheid van Turkse militairen zal een bron van veiligheid en stabiliteit zijn voor Turkije en voor de regio", zei Erdogan.
Betrekkingen
De kwestie van de Turkse militaire aanwezigheid in Irak bemoeilijkt de toch al niet zo beste betrekkingen tussen Ankara en Washington. Eerder deze maand blokkeerde het Turkse parlement een besluit van de regering om het Amerikaanse leger toe te staan via Turks grondgebied Irak binnen te vallen. |