WASHINGTON/ANKARA/ARBIL - De Turkse autoriteiten zijn nog steeds van plan een grote troepenmacht naar de grensstreek in Noord-Irak te sturen. Ze onderhandelen daarover met de Verenigde Staten, zo heeft The Washington Post zondag bericht.
Zo zouden de Turkse troepen in Irak eventueel onder Amerikaans toezicht kunnen worden gesteld. De Turkse ambassadeur in Washington, Faruk Logoglu, hoopt dat de onderhandelingen snel worden afgerond. Hij zei dat Turkije troepen de grens over wil sturen en dat zijn land dat het liefst met instemming van de VS doet. De diplomaat liet evenwel doorschemeren dat die instemming beslist geen voorwaarde is om het plan uit te voeren.
Vrijdag en zaterdag ontkenden de Turkse strijdkrachten dat ze meer troepen naar het grensgebied hadden gedirigeerd. Turkse commando's patrouilleren al geruime tijd op Iraaks grondgebied en daar was niets aan toegevoegd. De extra troepen die Noord-Irak zouden binnentrekken, staan op Turks grondgebied, klaar om de grens over te steken. Het gaat om naar schatting 40.000 man.
De Amerikaanse ambassadeur in Ankara, Robert Pearson, onderhandelt met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, over de voorwaarden waaronder die manschappen met de zegen van Washington de grens kunnen oversteken. Güls Amerikaanse collega Colin Powell zou zich dit weekeinde ook met de onderhandelingen hebben bemoeid. De nieuwe Turkse premier Erdogan heeft in een vraaggesprek met de pers verkaard dat Powell eerder heeft ingestemd met de Turkse plannen, maar dat wordt in Washington ontkend.
De VS zijn tegenstanders van Turkse bemoeienissen omdat die leiden tot woede onder de etnische Koerden van Irak. Die helpen momenteel al Amerikaanse eenheden. Een vliegveld in Iraaks Koerdistan, Bamerni, is aan de Amerikanen overgedragen volgens een Koerdische internetkrant. Amerikaanse eenheden gebruiken het vliegveld sinds vrijdag als uitvalsbasis voor acties tegen de steden en olievelden van Kirkuk en Mosul. Ze worden bijgestaan door strijders van de Koerdische bewegingen PUK (Patriottische Unie) en DPK (Democratische Partij).
De innige samenwerking tussen de officieus naar onafhankelijkheid strevende bewegingen en de VS is een doorn in het oog van Turkije. Dat aanvaardt geen aparte Koerdische staat op het grondgebied van het huidige Irak en dat is een van de voornaamste redenen dat Ankara zich met de situatie in noordelijk Irak wenst te bemoeien.
De Amerikaans-Koerdische samenwerking leidt volgens een woordvoerder van de DPK, Hoshyar Zebari, spoedig tot een noordelijk front tegen het regime van Saddam Hussein. Zebari zei zaterdag in Arbil dat de Koerdische strijders toch buiten hun eigen territorium zullen meevechten. Speciale Amerikaanse eenheden bereiden een nieuw front voor. "Er zijn speciale (Amerikaanse) eenheden aan het werk samen met onze strijders. We denken en hopen dat hier ook andere (Amerikaanse) eenheden worden gestationeerd."
De Amerikanen en Koerdische Irakezen maken momenteel plannen welke doelen ze zullen aanvallen, hoe ze het beste kunnen communiceren en wat de beste manier is om Iraakse miltairen tot overgave aan te sporen, aldus Zebari.