telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
wo 26 mrt 2003, 10:05  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Turkije zal niet ingrijpen in Irak
 
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (398x599, 38kb)
Generaal Hilmi Özkök. (Foto: AP)
DIYARBAKIR - Turkije is niet van plan in te grijpen in Irak. De Turkse chefstaf, generaal Hilmi Özkök, zei woensdag dat Turkije zich alleen zal verdedigen als de grens tussen Turkije en Noord-Irak wordt bedreigd en als er grote vluchtelingenstromen op gang komen. Extra eenheden zullen alleen naar een tijdelijke bufferzone in Noord-Irak gaan als daarover met de Verenigde Staten overeenstemming is bereikt, zei Özkök. "Deze oorlog is niet onze oorlog."

De chefstaf zei niet of Turkije met de Verenigde Staten op dit punt afspraken heeft gemaakt. Er is al enige tijd overleg over de Turkse aanwezigheid in Irak en dat heeft volgens de VS nog niets opgeleverd. Turkse functionarissen hebben echter al herhaalde malen gemeld dat er sprake zou zijn van een akkoord.

Turkije is al militair aanwezig in Noord-Irak. De Amerikaanse generaal Tommy Franks heeft zaterdag bevestigd dat een beperkt aantal Turkse militairen in dat gebied is. Volgens de militaire aanvoerder van de Operation Iraqi Freedom gaan de Turkse militairen "er in en uit".

De Turkse regering ontkende zelf zaterdag dat een groep van 1500 militairen in de nacht ervoor de grens was overgaan. Regeringsfunctionarissen in Ankara hadden dat eerder juist bevestigd en ook verscheidene media maakten melding van oprukkende Turken.

Washington is fel tegen de aanwezigheid van Turkse manschappen in Noord-Irak, net als de EU, de NAVO en de VN. Zij vermoeden dat de Turken militairen in het gebied willen hebben om te voorkomen dat de Iraakse Koerden een eigen staat uitroepen, die als voorbeeld kan dienen voor de Koerden in Turkije.

De Turkse minister van justitie Cicek zei eerder deze week na een kabinetsvergadering dat Ankara vastbesloten is militairen naar Noord-Irak te sturen om een herhaling van de gebeurtenissen van 1991 te voorkomen. Turkije zegt dat destijds Koerdische vrijheidstrijders zich mengden onder de half miljoen vluchtelingen die uit Irak Turkije waren binnengestroomd.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 mrt 2003, 10:05

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.