BERLIJN/BRUSSEL - De Europese Unie heeft Turkije gewaarschuwd Irak niet binnen te trekken. EU-buitenlandcoördinator Solana zei in Berlijn: "Er is geen noodzaak de grens te overschrijden".
De Europese Commissie in Brussel wees erop dat het overbrengen van Turkse troepen naar het noorden vn Irak het Turkse streven om lid te worden van de EU zou kunnen bemoeilijken. Een zegsman wees erop dat de EU vorige week het grote belang van de 'territoriale integriteit' van Irak heeft benadrukt.
Hij wilde niet zo ver gaan als de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel die zondag had gezegd dat "er grote druk moet worden uitgeoefend op Turkije om duidelijk te maken dat een dergelijke actie van beslissend belang zal zijn om Turkije niet toe te laten tot de EU". De woordvoerder wilde alleen kwijt dat het binnentrekken van Turkse troepen in Irak "extra complicaties" met zich mee zal brengen.
Turkije probeerde zijn bondgenoten in de NAVO maandag gerust te stellen dat het niet van plan is zich te bemoeien met de strijd van de geallieerden in Irak. Ankara deed dat maandag tijdens een bijeenkomst van de Noord Atlantische Raad (NAC).
Volgens een NAVO-functionaris heeft de Turkse NAVO-ambassadeur zijn collega's weten te overtuigen. "Iedereen in de raad lijkt even gerustgesteld te zijn als de secretaris-generaal na zijn gesprek met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken."
Duitsland dreigde zaterdag zijn vliegtuigbemanningen terug te trekken uit de AWACS-toestellen die boven Turkije vliegen om dat land te beschermen tegen mogelijke Iraakse aanvallen. Ook België zei maatregelen te "overwegen". Beide landen zorgden samen met Frankrijk in februari voor een grote crisis in de NAVO door een Amerikaans verzoek af te wijzen om de verdediging van Turkije te versterken met AWACS-toestellen en patriot-antiraketraketten.