telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
vr 4 apr 2003, 15:45  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Stoffig Tikrit vooral eerbetoon aan Saddam
 
 

TIKRIT - Als de Amerikaans-Britse coalitie Saddam Hussein zelf aanvalt, is Tikrit een van de plaatsen waar de Iraakse president zich veilig voelt. De stoffige stad aan de Tigris, ongeveer 200 kilometer ten noorden van Bagdad, is zijn geboorteplaats. Alleen al wegens deze symbolische, maar ook strategische waarde is Tikrit extra beveiligd.

Aan alles is te zien dat dit een speciale plek is. De wegen in Irak zijn gewoonlijk met kuilen bezaaid, maar in de buurt van de ongeveer 250.000 inwoners tellende stad verandert de weg van en naar Bagdad in een gladde tweebaanssnelweg.

Ook in Tikrit is duidelijk te zien dat Saddam extra aandacht aan de plek van zijn jeugd heeft besteed. Tussen de vele nieuwe gebouwen heeft de Iraakse president een moskee voor zijn overleden vader Hussein al-Majid Abdul Gafur laten bouwen. Aan de rand van de stad ligt een groot pretpark. De scholen en ziekenhuizen behoren tot de beste van Irak.

Door het hele land hangen op elke denkbare plek portretten van Saddam, maar Tikrit is verheven tot een persoonlijk museum van de dictator. De plaats is overladen met mozaïeken, portretten en standbeelden van de Iraakse leider.

De prijs die de inwoners van Tikrit voor de rijkdom moeten betalen, zijn de vele bombardementen die de Amerikaans-Britse coalitie op de stad uitvoert. In 1991 en 1998 was de stad ook al een belangrijk doelwit. Volgens de Verenigde Staten zijn in Tikrit veel politiek en militair-strategisch belangrijke punten.

De inwoners geloven echter dat Tikrit om zijn symbolische betekenis werd aangevallen. De stad was namelijk ook de geboorteplek van de Koerdische strijder Saladin. De in 1138 geboren islamitische veroveraar werd een legende toen hij in 1187 Jeruzalem van de kruisvaarders bevrijdde.

Saddam heeft bij Tikrit een van zijn grootste presidentiële paleizen. Op het terrein van 4 vierkante kilometer liggen luxueuze gebouwen en gastenverblijven met daaromheen groots aangelegde vijvers met eilandjes. Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties hebben de plek in 1998 gecontroleerd op verboden wapens, maar ze vonden toen slechts lege ruimtes zonder computers of documenten.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 apr 2003, 15:45

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.