BAGDAD - Willen de Irakezen de Amerikaans-Britse troepen voor de poorten van Bagdad tegenhouden dan ontkomen ze er niet aan hun 'Leeuwen van Babylon' in te zetten. Als er een Iraakse tank is die enige kans maakt tegen het Amerikaanse en Britse materieel dan is het wel de onder licentie geproduceerde Russische T-72 tank.
|
De onder licentie in Irak geproduceerde Russische T-72 tank.
|
Warme herinneringen zullen de Iraakse T-72 tankbemanningen echter niet koesteren aan het laatste treffen met hun westerse tegenhangers. In de eerste Golfoorlog werden veel van de zwaargepantserde strijdwagens vanaf de grond en vooral vanuit de lucht aan flarden geschoten door de geallieerden. Naar schatting de helft van het totale aantal tanks van Irak overleefde het treffen in 1991 niet.
De in 1971 voor het eerst in de toenmalige Sovjetunie geproduceerde T-72 is het beste dat de Iraakse strijdkrachten te bieden hebben, een machine die doorgaans alleen voor de Republikeinse Garde is gereserveerd. Het regime in Bagdad beschikt volgens defensie-experts van het Centre for Strategic International Studies nog over ongeveer zevenhonderd 'Leeuwen van Babylon'.
De T-72's van Irak staan echter te boek als 'oudjes'. Gedurende de jaren negentig produceerde Irak volgens waarnemers als gevolg van het internationale economische embargo geen tanks in de door de Sovjetunie geleverde fabriek, maar alleen reserveonderdelen. De oude tanks bleven daardoor operationeel.
De door drie personen bemande T-72's hebben een gewicht van 44,5 ton, zijn bijna 7 meter lang en 2,2 meter hoog. Het voornaamste wapensysteem van het voertuig dat op de weg een snelheid van 60 kilometer per uur kan bereiken, is een 125 mm kanon met een effectief bereik van 1800 meter. Dat is 'slechts' iets meer dan de helft van zijn Amerikaanse tegenhanger de M1-Abrams. Vanuit stilstand kan de tank echter ook lasergeleide anti-tankraketten afvuren met een bereik van 4000 meter.
Voor de verdediging op korte afstand beschikt de T-72 over een 7.62 mm machinegeweer. Voor luchtafweer hebben de bouwers een 12,7 mm machinegeweer op de koepel geplaatst, hoewel die bij veel Iraakse tanks ontbreekt.