WASHINGTON - De geallieerden zijn vrijdag met de massale bombardementen in Irak begonnen met hun al eerder aangekondigde 'Shock and Awe' ('angst en beven') strategie. Deze taktiek is vernoemd naar het invloedrijke boek 'Shock and Awe: Achieving Rapid Dominance' uit de jaren negentig.
Harlan Ullman, die het boek schreef met James Wade, wees erop dat het centrale idee uit het boek het gebruik van grote hoeveelheden precisiewapens is. Daarmee moeten specifieke en belangrijke doelen zo snel mogelijk worden uitgeschakeld, zodat de leiders van de vijand ervan overtuigd raken dat verzet zinloos is. Die luchtaanvallen moeten gepaard gaan met een onweerstaanbare opmars op de grond, zodat de vijand beseft dat het menens is.
Achterliggende gedachte is het gebruik van de atoombom tegen Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. "De Japanners gaven het op omdat ze geschokt waren dat met één enkele bom evenveel schade kon worden aangericht als met 500 vliegtuigen. Dat was de schok", aldus Ullman. "De vraag was, kan je een dergelijke schok ook bereiken met conventionele wapens? Wij waren ervan overtuigd dat dat mogelijk is."
De strategie verschilt wezenlijk van de massale bombardementen die tijdens de eerste Golfoorlog in 1991 werden gebruikt. Die moesten zoveel mogelijk van het Iraakse leger vernietigen. 'Shock and Awe' heeft een tegenovergesteld doel. Die moet zoveel mogelijk van het vijandelijke leger intact laten, maar hen wel ervan overtuigen dat ze zich beter kunnen overgeven.
Toen Donald Rumsfeld in 2001 onder president Bush minister van Defensie werd, nam hij de strategie over, omdat hij die het beste vond passen bij de grote Amerikaanse voorsprong in militaire technologie.