WASHINGTON - Speciale eenheden van de Amerikaanse geheime dienst CIA en van de strijdkrachten zijn al minstens een week actief in Iraakse steden met als opdracht mensen te vermoorden die deel uitmaken van de kliek van dictator Saddam Hussein. Zij zijn voorzien van geavanceerde wapens en ultramoderne communicatieapparatuur.
Onder degenen op wie zij het gemunt hebben, zijn ook functionarissen van de Baathpartij en commandanten van de Speciale Republikeinse Garde. Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post zaterdag op gezag van 'Amerikaanse en andere functionarissen met kennis van zaken'.
De eenheden staan onder zware druk om Saddam te doden en zo diens bewind ten val te brengen, omdat daarmee een snel einde zou kunnen komen aan de grondoorlog. Die schiet als gevolg van het felle verzet van de Irakezen niet goed op.
De undercoverteams bestaan uit onder meer sluipschutters en experts op het gebied van autobommen en het opblazen van gebouwen. Volgens de zegslieden van de krant hebben zij al zeker vijf personen om het leven gebracht.
De bronnen van The Washington Post hebben verteld dat ten minste een aantal van de explosies die in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gehoord niet het resultaat waren van beschietingen of bombardementen, maar van bommen die door de teams waren geplaatst.
De eenheden van de paramilitaire divisie van de CIA en van de afdelingen 'speciale operaties' van de Amerikaanse strijdkrachten zijn volgens de bronnen van de krant ook bezig in het noorden van het land stammen te overreden de wapens op te nemen tegen het regime van Saddam. Verder zoeken zij naar massavernietigingswapens en raketlanceerinrichtingen en proberen zij Iraakse overlopers en krijgsgevangenen te ondervragen.
De undercoverteams zijn volgens de bronnen van de krant maar een deeltje van de grotendeels onzichtbare oorlog die 'de steeds groter wordende geheime paramilitaire en 'speciale operations'-afdelingen van CIA en strijdkrachten' in Irak voeren.
De CIA weigerde op het verhaal van de krant te reageren. De woordvoerster van het ministerie van Defensie in Washington, Victoria Clarke, wilde alleen kwijt "dat wij, zoals eerder gezegd, speciale eenheden hebben in het noorden, westen en zuiden van het land".