telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
ma 7 apr 2003, 12:00  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  'Psychologisch effect bezetting paleizen groot'
 
 

RIJSWIJK - De Amerikaanse bezetting van drie presidentiële paleizen van Saddam Hussein in Bagdad betekent een zware slag voor het moreel van de Iraakse troepen. "Het psychologische effect is enorm groot", aldus maandag Faisal Nasser van het Iraaks Platform. "De strijd zal binnen enkeledagen gestreden zijn", verwacht Amir Jebbr, een naar Nederland gevluchte Iraakse politicoloog.

Saddam Hussein bezit totaal acht paleizen, die symbool staan voor de absolute macht van de Iraakse leider. Drie staan in Bagdad. Het Republikeinse paleis op de westoever van de Tigris is het belangrijkste. Het bevat een bunker die een explosie met de kracht van een atoombom kan doorstaan. In de hoofdstad zijn ook het Radwaniya paleis en het Sojud paleis. De andere vijf gebouwen staan in Basra, Mosul, Thar Thar en Tikrit, Saddams geboortedorp.

De immense complexen, die samen 31,5 vierkante kilometer beslaan, tellen ongeveer duizend gebouwen. Een wapeninspectieteam van de Verenigde Naties bezocht de paleizen in 1998 en trof luxe bungalows, gastenverblijven, kantoren, opslagplaatsen en garages aan.

Hoewel het regime spreekt van de 'paleizen van het volk', zijn ze voor de burgers verboden terrein. Alleen mensen van de leidende Baath-partij hebben toegang. "Anderen worden op een afstand van minstens 500 meter gehouden. Geen mens weet wat er binnen de gebouwen gebeurt. Rond de paleizen hangt een sfeer van angst, heiligheid en onaantastbaarheid", zegt Nasser.

De Iraakse oppositie associeert de gebouwen met onderdrukking. De VN vermoeden dat Saddam ze gebruikt om massavernietigingswapens te verbergen, maar heeft bij inspecties geen bewijs gevonden. "Bovenal zijn ze symbool van Saddam zelf. Hij is sinds 1968 de machtigste man in Irak. Dan kun je nagaan wat verlies van een paleis betekent", aldus Nasser.

Volgens Nasser zal de snelheid waarmee Amerikaanse mariniers drie van de gebouwen hebben ingenomen het verzet van de Iraki's breken. "Ik zag op televisie soldaten in hun onderbroek vluchten. Een teken dat de moed afneemt."

Nasser denkt dat Saddam Hussein de Amerikanen expres in Bagdad heeft gelokt. "Hij hoopt dat de media afschuwelijke beelden van gevechten uitzenden, waardoor de internationale gemeenschap op een staakt-het-vuren zal aandringen. Dan blijft hij mogelijk in het zadel."

Politicoloog Jebbr voorziet een opstand onder de circa drie miljoen sjiieten in Bagdad. "Ze staan neutraal tegenover de oorlog, maar zullen mogelijk een intifada tegen Saddam beginnen. Zijn bewind zal niet lang meer standhouden."

 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 apr 2003, 12:00

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.