telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
wo 9 apr 2003, 17:35  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Blijdschap bij Nederlandse Iraki's
 
 

RIJSWIJK - Iraki's in Nederland kunnen woensdag hun ogen niet geloven bij het zien van de tv-beelden uit Bagdad. Het naderende einde van het regime van Saddam Hussein leidt tot heftige emotie. "Onze nachtmerrie is over", zegt Salah Abdel Razaq van de Iraakse Verenigingenraad, "De Iraki's worden vandaag opnieuw geboren."

"Dit is een historische dag. De angst van de mensen is gebroken", ziet Faisal Nasser van het Iraaks Platform. "Dat was waar de hele macht van Saddam 35 jaar op was gebaseerd." Shlimo Haddad van de Dutch Assyrian Society noemt het "de mooiste dag van mijn leven" en "een hele leuke dag in de wereldgeschiedenis".

Hoewel de oorlog nog niet over is, geloven de vooraanstaande Iraki's in Nederland in de overwinning van de coalitie onder aanvoering van de Amerikanen. "Saddam heeft geen macht meer", meent Haddad. "De Iraakse militairen waren verplicht voor hem te vechten, maar nu hij weg is leggen ze hun wapens neer. Ze streden voor Saddam, niet voor hun vaderland. Meer dan twintig miljoen mensen kunnen nu eindelijk een goed leven gaan leiden."

Zelf wil hij zo snel mogelijk naar zijn vaderland. "Ik ben er 33 jaar niet geweest, maar ik pak meteen het eerste vliegtuig", zegt hij geëmotioneerd. "Dat het zo snel zou gaan is een grote verrassing. Dat had niemand verwacht."

Razaq kan van pure blijdschap nauwelijks een woord uitbrengen. "Ik kan me niet concentreren. Hier heb ik jaren van gedroomd. Alle Irakezen in Nederland bellen elkaar op, feliciteren elkaar. 9 April blijft voor altijd in ons hart gegrift staan."

De vertegenwoordiger van 25 sjiietische organisaties wil ook graag terug naar Irak, net als Nasser, die de ineenstorting van de monarchie in 1958 nog meemaakte. "Alle onderdrukking met twee miljoen vermoorde mensen, vier miljoen vluchtelingen en honderdduizenden verdwijningen is eindelijk voorbij", aldus Nasser.

Wraak is niet het voornaamste doel van de Iraakse gemeenschap, gelooft hij. Er zal geen bijltjesdag komen. "De mensen zullen misschien wel leden van de geheime dienst of de Republikeinse Garde aanwijzen, maar ze zullen zelf niet wraak nemen."

Razaq vindt wel dat Saddam Hussein en zijn naaste leiders moeten worden berecht. "Hij moet worden gestraft voor de bergen van onrecht die hij de mensen heeft aangedaan. Dat is onze emotie, onze pijn. Ik zie het al weer gebeuren dat Rusland hem onderdak biedt. Dan gaan er echt grote politieke problemen ontstaan."

Woensdagavond is het voor Razaq tijd voor feest. "Ik moet mijn kennissen en vrienden bezoeken. Mijn familie in Bagdad proberen te bereiken die ik dertien dagen niet heb gesproken. Een hele moeilijke tijd is voorbij."

 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 apr 2003, 17:35

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.