telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
wo 9 apr 2003, 17:50  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Verblijfplaats Saddam blijft hamvraag
 
 

BAGDAD/MOSKOU - Ondanks de uitzinnige vreugde in de straten van Bagdad, die leidde tot het omvertrekken van een groot bronzen standbeeld van de gehate leider, blijft één vraag op ieders lippen branden. Waar is de echte Saddam?

Speculaties van de voorzitter van het Libanese parlement, Nabih Berri, dat de dictator zich zeer wel zou kunnen ophouden in de Russische ambassade in Bagdad leidden tot een furieuze reactie in Moskou. Het Kremlin deed de uitlatingen af als klinkklare onzin.

"Dit is waanzin, geraaskal", aldus een Russische diplomaat tegen het persbureau Interfax. "Deze uitspraken zijn compleet vals", verklaarde de zegsman van de Russische minister van Buitenlandse Zaken niet veel later.

De brandende vraag wat er met de dictator is gebeurd blijft vooralsnog onbeantwoord. Amerikaanse experts in Washington gaan ervan uit dat de komende dagen al kan worden begonnen met het uitkammen van de enorme tunnel- en bunkercomplexen onder de Iraakse hoofdstad om sporen te vinden van Saddam en zijn naaste medewerkers.

De afgelopen twintig jaar heeft de Iraakse heerser een uitgebreid stelsel onder de stad laten aanleggen. Sommige tunnels zouden zo groot zijn dat er makkelijk een auto doorheen kan rijden, tekende een Amerikaanse televisiezender onlangs op uit de mond van de uitgeweken Iraakse wetenschapper Hussein Shahristani. De tunnels en gangen onder Bagdad zouden een totale lengte hebben van meer dan 100 kilometer.

In het westen is weinig bekend over het exacte net van tunnels en gangen. "Dat alles is in een sluier van geheimzinnigheid gehuld", aldus de voormalige leider van het Iraakse atoomprogramma Shahristani. Alleen over bouwprogramma's waar westerlingen bij waren betrokken, waaronder de bunker onder het voornaamste presidentiële paleis, bestaat duidelijkheid.

In Amerikaanse kringen hoopt men tegelijkertijd dat het uitkammen van de ondergrondse complexen niet nodig zal zijn om Saddam op te sporen. Mogelijk kwam de dictator maandag al om tijdens een gericht bombardement op een gebouw in de wijk al-Mansur in Bagdad.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 apr 2003, 17:50

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.