WASHINGTON - Bij Amerikaanse inlichtingendiensten in Washington kunnen werknemers de jubelstemming over de vermeende dood van Saddam Hussein nauwelijks onderdrukken. De Central Intelligence Agency (CIA) zou dinsdag "in een staat van euforie" verkeren, zo meldde de doorgaans goed in inlichtingenzaken ingevoerde Amerikaanse krant The Washington Times een dag later.
"Ze zeggen dat er geen twijfel over bestaat dat hij dood is", aldus een door de krant aangehaalde bron binnen de CIA. Verscheidene analisten hebben ooggetuigenverslagen binnengekregen dat Saddam niet heeft kunnen ontsnappen. Maandagmiddag zagen ze hem met zijn lijfwachten arriveren en het restaurant binnengaan. Niemand zag hem naar buiten komen voordat de zware 'bunkerbuster' bommen hun doel troffen.
Agenten van de CIA, een Iraakse spion van de inlichtingendienst en een commando van Delta Force hielden het al-Saa restaurant in de gaten en seinden de verblijfplaats van Saddam door. Het centrale commando leidde daarop en B-1 bommenwerper naar de wijk al-Mansur om het etablisement en de onderliggende en aangrenzende bunker aan de achterzijde met de grond gelijk te maken.
Ondanks het optimisme bij de CIA heeft Washington nog niet definitief vastgesteld of Saddam ook echt is omgekomen. Echt bewijs van de dood van de dictator kan bestaan uit het vergaren van DNA-materiaal in de gigantische krater of door het opvangen van gesprekken van getrouwen waaruit blijkt dat Saddam niet langer in het rijk der levenden verkeert.
Een anonieme inlichtingenfunctionaris verklaarde tegen The Washington Times dat het wel zeker is dat verscheidene hoge leden van de Baathpartij en van de Iraakse geheime diensten hun graf in de puinhopen van al-Saa hebben gevonden. Naar schatting dertig personen zouden zich er hebben verzameld. Ook Saddams zoons Uday en Qusay zouden zich in het gezelschap hebben bevonden, maar over hun lot is evenmin duidelijkheid.
Bronnen binnen de Britse inlichtingendiensten zijn er ook lang niet zeker van dat Saddam daadwerkelijk is omgekomen. "We denken dat we hem net gemist hebben", verklaarde een functionaris tegen The Daily Telegraph. "Hij was waarschijnlijk niet in het gebouw toen het gebombardeerd werd", vertelde een ander tegen The Guardian.
De Britse militaire woordvoerder Lockwood zei tegen journalisten in Doha dat de zoektocht naar bewijzen voor de dood van Saddam nog niet is afgerond. Hij temperde bovendien het enthousiasme van de aanwezigen door te zeggen dat de dood van een man nog niet gelijkstaat aan de eindoverwinning.