telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
di 25 mrt 2003, 12:35  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Saddam sleurt dinar
in zijn val mee

 
 

WASHINGTON/SULEYMANIYAH - Een bankbiljet met een portret van Saddam Hussein zal na een Amerikaans/Britse overwinning in Irak zeker niet meer worden uitgegeven. "Saddam gaat ten onder en dus ook zijn geld", zo tekende The Wall Street Journal dinsdag op uit de mond van een Iraakse valutahandelaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x400, 39kb)
Een bankbiljet met een portret van Saddam Hussein zal na een Amerikaans/Britse overwinning in Irak zeker niet meer worden uitgegeven. (Foto: AP)
Nu al vragen economen, politici en ontwerpers zich af hoe een nieuw exemplaar eruit moet zien. Met soennieten, sjiieten en Koerden onder de bevolking is consensus een precaire zaak.

Pas vanaf 1991 prijkt Saddam Hussein op de dinarbiljetten. Hij bracht er zoveel in omloop dat de oude biljetten schaars zijn geworden. Dat zorgde bovendien voor een sterke inflatie, waardoor een dinar nog maar 0,03 dollarcent waard is. Ter vergelijking, een 'oude' dinar kost circa 15 dollarcent.

De oude biljetten, die voor Saddams machtsgreep in 1979 zijn gedrukt door een Britse firma, zijn vooral nog in het Koerdische noorden te vinden. Dit gebied staat sinds de Golfoorlog in 1991 nauwelijks meer onder invloed van het Iraakse regime.

De biljetten gaan nu voor veel meer geld van de hand. Sinds de Amerikaans/Britse invasie is bijvoorbeeld op de markt van het Koerdische Suleymaniyah de waarde met circa 50 procent gestegen. Handelaren speculeren erop dat de biljetten de standaard zullen worden in de rest van Irak.

Dat dit gebeurt, is echter niet waarschijnlijk. Hooguit zullen ze als overgangsbiljet fungeren. Hoewel ze worden geroemd om de kwaliteit, en daarom zelfs in de volksmond Zwitserse dinars heten, worden ze door de meeste Irakezen toch teveel geassocieerd met de Koerden.

De meeste Irakezen die in ballingschap vertoeven hopen op biljetten met de befaamde Babylonische wetsgeleerde Hammurabi. Dat kan echter ook problemen opleveren aangezien Saddam Hussein zich veel heeft geïdentificeerd met het Babylonische rijk.

Invoering van de dollar is haast onmogelijk gezien de anti-Amerikaanse sentimenten in het Midden-Oosten. Betere opties zijn daarom symbolen van de Sumeriërs, die voor de Babyloniërs in Irak leefden, of portretten van Iraakse zangers en dichters.

Voor de Amerikaanse regering is er nu nog weinig reden tot haast om het 'nieuwe Irak' een nieuwe munteenheid te geven. Ze heeft ervaring opgedaan in Afghanistan, waar vier soorten afghani circuleerden toen Amerikaanse militairen daar eind 2001 binnenvielen. Inmiddels is er in Afghanistan alweer een nieuwe valuta en hebben de Amerikanen apparatuur beschikbaar gesteld om oude biljetten te vernietigen.

In het naoorlogse Irak zullen mogelijk tijdelijk nog twee soorten dinars blijven fungeren om grote chaos te voorkomen, zo meldde een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Financiën tegenover The Wall Street Journal. Om het portret van Saddam Hussein weg te moffelen, kan een stempel gebruikt worden of belettering. Dat deed buurland Iran ook na de val van de sjah in 1979.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 mrt 2003, 12:35

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.