telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
wo 9 apr 2003, 23:35  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Ongeloof en teleurstelling in Arabische wereld
 
 

CAIRO/AMMAN - Arabieren hebben de Amerikaanse inname van Bagdad woensdag vol ongeloof gevolgd. De meeste Arabieren moeten niets van Saddam Hussein hebben, maar de feestelijke intocht van Amerikanen in het hart van hun beschaving, vervulde velen woensdag met afschuw.

"Het is een hele, hele treurige dag" aldus een 65-jarige winkelier uit de Jordaanse hoofstad Amman. "Ik voel pijn als ik de Irakezen zie feesten nu hun land in de handen van de Amerikanen is gevallen."

Vooral voor jonge Arabieren is Saddam Hussein een held, de enige Arabische regeringsleider die zich verzette tegen de Amerikaanse "wereldoverheersing". Hun hoop op flinke Amerikaanse verliezen in Irak werd nog eens vergroot door de dagelijkse gloedvolle persconferenties van de Iraakse minister van Informatie al-Sahhaf.

Sommigen kunnen nog maar niet geloven dat het tijdperk-Saddam voorbij is. "Ik zal heel teleurgesteld zijn als blijkt dat Saddam zijn macht heeft verloren", aldus een bewaker in de Egyptische hoofdstad Caïro. "Hij probeerde zijn land te verdedigen. Als hij dood is, zal hij een martelaar worden."

Een Tunesiër hoopte woensdag dat Saddam zichzelf als een held dood zou vechten. "Als hij vlucht of zich overgeeft is hij net als die andere Arabische leiders, die niet om hun eer geven. Het zou een afgang zijn."

In tegenstelling tot de afgelopen weken, zonden bijna alle Arabische staatszenders de Amerikaanse opmars in Bagdad rechtstreeks uit. Een Koeweitse presentator liet zijn enthousiasme de vrije loop en schreeuwde herhaaldelijk "Allah akbar" (God is groot), toen midden in Bagdad een groot standbeeld van Saddam Hussein werd neergehaald.

Alleen in Syrië, Tunesië en Algerije lieten de door de regering gecontroleerde tv-zenders maar spaarzame beelden zien van de Amerikaanse inname van Bagdad. Toen uitgelaten Irakezen dansten op het torso van de Iraakse dictator en diens bronzen hoofd door de straten sleepten, vertoonde de Syrische staatszender poëzie en een architectuurprogramma. In het nieuwsbulletin ontbraken beelden van uitgelaten Irakezen en domineerde een verslag over de erbarmelijke situatie in de Iraakse ziekenhuizen.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 apr 2003, 23:35

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.