telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
do 27 mrt 2003, 11:10  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Bush en Blair spreken
alvast over naoorlogs Irak

 
 

WASHINGTON - Premier Blair en president Bush hebben woensdagavond alvast van gedachten gewisseld over wie Irak moet besturen na het verdrijven van het regime van Saddam Hussein. De Britse en Amerikaanse regeringsleider verschillen wezenlijk van mening over de rol die de op een zijspoor gezette Verenigde Naties in het naoorlogse Irak mogen vervullen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x400, 45kb)
Premier Blair en president Bush in gesprek. (Foto: AP)
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell maakte woensdag pijnlijk duidelijk hoe Washington de toekomstige rol van de volkerenorganisatie in Irak ziet. In een toespraak tot leden van het Huis van Afgevaardigden zei hij dat "de VS niet deze zware taak op zich hebben genomen om geen controle te hebben over hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen". Hij zei dat "het zwaartepunt bij de coalitie" blijft.

"We steunen niet het idee waarbij alles in feite wordt overgedragen aan de VN, aan iemand die is aangewezen door de VN en die ineens de baas wordt over deze hele operatie", aldus Powell. De bewindsman ziet hooguit een coördinerende rol weggelegd voor de VN binnen een toekomstig interim-bestuur.

Verder ziet het Witte Huis de Verenigde Naties voornamelijk als een instituut voor de wederopbouw van Irak dat geld moet lospeuteren voor hulp aan de bevolking. "Als wij landen vragen om bij te dragen, is het voor hen makkelijker te geven als de wederopbouw een internationale zaak is", aldus Powell.

Blair ziet in tegenstelling tot Washington een veel belangrijkere rol voor de VN. De Britse premier wil dat elke autoriteit die Saddam Hussein vervangt, rust op een VN-resolutie ondanks het Franse en Russische verzet een dergelijke resolutie te steunen, aldus de BBC.

Mediaberichten uit de VS wijzen echter in de richting dat Bush helemaal niet van plan lijkt te zijn de Verenigde Naties een rol van belang te laten spelen bij een nieuw bestuur. The New York Times schreef dinsdag dat de Amerikanen een burgerteam aan het formeren zijn dat onder direct militair commando het land moet besturen. Het civiele bestuur zou vooral bestaan uit Amerikaanse ex-diplomaten. Generaal b.d. Jay Garner zou leiding moeten geven aan het team.

Washington zou voor het bestuur hebben gezocht naar Amerikanen met kennis van en ervaring in de Arabische regio. De plannen voorzien in de komst van drie "regionaal coördinatoren" en coördinatoren voor wederopbouw, civiel bestuur en humanitaire hulp. Voor de Irakezen zou net als voor de VN slechts een 'adviserende rol' zijn weggelegd.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 mrt 2003, 11:10

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.