WASHINTON/ANKARA - De Amerikaanse minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken is dinsdag uit Washington vertrokken voor bezoeken aan Ankara en de Europese Unie in Brussel, mede hoofdzetel van de NAVO. Powell komt naar verwachting dinsdagavond aan in Ankara en 24 uur later in Brussel.
Turkse kranten hebben dinsdag bericht dat hij met nieuwe wensen aan het adres van de Turkse regering van premier Erdogan komt. Zo zou Powell vragen om het openstellen van luchtmachtbases die in Turkije sinds februari zijn opgeknapt door de Amerikanen.
|
Colin Powell bezoekt Ankara en Brussel. (Foto: EPA)
|
Het parlement in Ankara stond begin maart niet toe dat de Amerikanen vanaf Turks grondgebied Irak aanvallen. Gevechtsvliegtuigen mogen wel overvliegen op weg naar Irak. Het parlementsbesluit was een tegenvaller voor de oorlogsplanners in Washington die rekenden op een front in Noord-Irak. Dat zou worden geopend met zeker 60.000 man die vanuit Turkije moesten binnentrekken.
Powell zou de Turken willen vragen de vliegvelden alsnog open te stellen, al was het maar ten behoeve van logistieke steun. Amerikaans-Turkse onderhandelingen over de Turkse rol in de oorlog hebben nog niets opgeleverd.
Powell gaat vervolgens naar Brussel, waar hij om veiligheidsredenen zijn besprekingen voert in het NAVO-hoofdkwartier, niet ver van de luchthaven. Hij overlegt met het diplomatieke driemanschap van de EU, buitenlandcoördinator Javier Solana, de Europese Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Chris Patten en de minister van Buitenlandse Zaken van Griekenland Papandreou. Griekenland is momenteel voorzitter van de Europese Unie.
Powell hoopt de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten en van de EU-landen te spreken. Het is nog niet bekend hoe veel collega's van Powell donderdag in Brussel neerstrijken. De Nederlandse minister de Hoop Scheffer is van de partij. Diens Duitse en Franse collega's, Fischer en de Villepin, zijn waarschijnlijk toch in Brussel voor een bijeenkomst van de Conventie voor de toekomst van Europa. In Moskou is dinsdag gemeld dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov ook in Brussel met Powell komt praten.
De Irak-politiek van de VS en Groot-Brittannië heeft in Europa voor diepe verdeeldheid gezorgd en wereldwijd voor grote bezorgdheid over het eigenmachtig optreden van de militaire supermacht Amerika. Onder de landen die de Amerikaanse politiek inzake Irak uitdrukkelijk hebben afgewezen, zijn Frankrijk, Duitsland, Rusland, China, Turkije, België en Canada. Onder de landen die de VS steunen zijn Groot-Brittannië, Spanje en Australië.