JAKARTA - Over de hele wereld zijn maandag weer mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de oorlog in Irak.
In verscheidene Indonesische steden waren protesten tegen de Amerikaanse aanval. In de hoofdstad Jakarta werd een aantal leden van een militante islamitische jongerenbeweging gearresteerd die toeristen lastig vielen in een restaurant van een Amerikaanse keten. Leiders van het Indonesische parlement hebben in een gezamenlijke verklaring de "agressie van de Amerikanen" veroordeeld.
In de Australische hoofdstad Canberra raakten enkele honderden demonstranten voor het parlementsgebouw slaags met de politie. Zes agenten raakten gewond. Drie demonstranten werden gearresteerd.
Ongeveer 3000 mensen deden mee aan een vredesdemonstratie voor een gebouw van de Verenigde Naties in Thailand. Maandagavond zullen moslims, christenen en boeddhisten een wake houden voor de Amerikaanse ambassade.
De Egyptische regering heeft twee onafhankelijke leden van het parlement gearresteerd omdat ze vrijdag tijdens de gewelddadige vredesdemonstratie het publiek zouden hebben aangezet tot vernieling. Rond de 12.000 Egyptische studenten hebben in universiteiten in Caïro gedemonstreerd tegen de oorlog.
|
Ook in Italië werd gedemonstreerd tegen de oorlog in Irak. Italiaanse studenten liepen mee in het centrum van Rome. Duizenden leraren en leerlingen namen een dag vrij en protesteerden vreedzaam in de straten van Rome, Milaan en andere Italiaanse steden. (Foto: AP)
|
In de Duitse stad Hamburg zijn ongeveer 20.000 leerlingen de straat opgegaan. De politie bestreed de jongeren met waterkanonnen toen ze probeerden het Amerikaanse consulaat, dat met een cordon was afgesloten, te bereiken. Een organisator zei dat de demonstranten niet konden praten over wiskunde, nu de oorlog begonnen was.
In de Indiase deelstaat Kashmir zijn tenminste tien mensen gewond geraakt tijdens vredesdemonstraties. De Indiase nieuwszender The United News of India meldde dat de politie de stenengooiende demonstranten met traangas te lijf ging. De overkoepelende Indiase organisatie voor kinderrechten veroordeelde de oorlog en vreesde voor het leven van kinderen.
De Vietnamese politie verhinderde studenten voor de Amerikaanse ambassade in Hanoi te demonstreren. Sinds het begin van de oorlog betogen elke dag tientallen studenten voor de ambassade. "Om diplomatieke en veiligheidsredenen mogen de studenten overal demonstreren behalve voor de ambassade", zei de Vietnamese politie.