MAASTRICHT - Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt dat de regering geen militaire steun moet geven aan de Verenigde Staten als dat land een oorlog begint tegen Irak. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd representatief opinieonderzoek, dat werd uitgevoerd door R&M Research and Marketing.
Tijdens het onderzoek werd een groep van 524 Nederlanders ondervraagd over een reeks onderwerpen. Van de geënquêteerden is 71 procent het oneens met de stelling 'Nederland moet de VS militair steunen bij de oorlog'. Een minderheid van 18 procent vindt dat Nederland de Verenigde Staten wel militair moet bijstaan in een oorlog tegen Irak.
Het kabinetsbesluit om de oorlog wel politiek, maar niet militair te steunen, zorgt voor verdeeldheid onder de bevolking. De stelling 'Nederland moet de VS politiek steunen bij de oorlog' kan op instemming rekenen bij 43 procent van de ondervraagden. Iets meer Nederlanders (47 procent) zijn tegen politieke steun aan de Verenigde Staten.
Vier op de vijf Nederlanders gaan er vanuit dat Saddam Hussein tijdens een oorlog uit de handen van de Amerikanen zal weten te blijven. Niet meer dan 13 procent van de deelnemers aan het onderzoek denkt dat de Iraakse dictator dood of levend zal worden gevonden.
Uit de enquête blijkt dat de gemiddelde Nederlander verwacht dat een oorlog in Irak drie maanden zal duren. Een kwart van de geënquêteerden denkt dat de oorlog binnen een á twee weken zal zijn gewonnen door de Amerikanen en hun bondgenoten. Vier op de tien Nederlanders houden rekening met een zich voortslepende guerilla-oorlog, het doemscenario voor de Amerikanen.
Ongeveer zes op de tien ondervraagden is voor het verlenen van asiel aan Irakese vluchtelingen. En na een oorlog moet Nederland volgens een ruime meerderheid (73 procent) meehelpen bij de wederopbouw van Irak. Van de ondervraagden vindt 18 procent dat Nederland niet mee moet doen aan herstelwerk.