telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
do 20 mrt 2003, 09:45  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Oorlog in Irak 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Balkenende rechtvaardigt aanval op Irak
 
 

DEN HAAG - Premier Balkenende heeft donderdagochtend de aanval van de Verenigde Staten, Engeland en Australië op Irak gerechtvaardigd. In een op televisie en radio uitgezonden verklaring vertelde hij dat het kabinet de aanval tegen Saddam Hussein steunt, maar dat Nederland niet aan de oorlog meedoet. Daar is niet genoeg draagvlak voor in het parlement en de samenleving, zei hij.

PvdA-leider Bos bevestigde dat beeld. Hij veroordeelde het besluit van de Verenigde Staten om de oorlog te beginnen. Volgens de partij waren er nog mogelijkheden om dit te voorkomen. Bos zei verder dat Nederland ook geen militaire taken op zich moet nemen, als de Amerikanen daarom verzoeken.

Alleen waar Nederland al met militairen aanwezig is, kan volgens de PvdA-leider sprake zijn van een grotere Nederlandse inzet. De PvdA betreurt de oorlog en ervaart dit als een nederlaag. "We blijven het besluit van de Verenigde Staten onjuist vinden."

CDA-fractievoorzitter Verhagen zei dat Nederland feitelijk niet in oorlog is en de Amerikanen ter plekke niet militair steunt, "maar elders wel". Zo levert Nederland patriot-luchtverdedigingsssystemen aan Turkije en stelt het luchthavens en havens open voor Amerikaans militair personeel en materieel.

De VVD steunt Balkenende en vindt dat niets doen tegen de Iraakse leider slechter is voor de internationale gemeenschap dan handelen. D66 vindt politieke steun voor deze oorlog te ver gaan. Ook GroenLinks en de SP zijn daar fel tegen. Deze partijen vrezen dat het kabinet het niet bij politieke steun zal laten.

Volgens de SP waren de patriots die Nederland naar Turkije heeft gestuurd onderdeel van het offensief tegen Irak. GroenLinks sprak van een "internationale vergeldingsoorlog". GroenLinks vreest dat deze lang zal duren, tot Irak helemaal bezet is of Saddam Hussein verdreven.

De SGP noemde de oorlog "onvermijdelijk" en stelde dat Nederland achter de Amerikanen moet gaan staan. De ChristenUnie blijft bij haar standpunt dat Balkenende geen "argumenten" heeft om militaire steun aan de aanval te onthouden, nadat het kabinet had besloten de Amerikanen politiek te steunen. Maar de ChristenUnie vindt dat er praktische redenen zijn om het niet te doen.

De partijen zijn het wel over eens over de rol die Nederland na afloop van de oorlog zal spelen bij de wederopbouw en de humanitaire hulp. Verder spraken alle partijen de hoop uit dat de oorlog snel zal zijn afgelopen en dat er zo min mogelijk burgerslachtoffers zullen vallen.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 mrt 2003, 09:45

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.