telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
do 20 mrt 2003, 20:05  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Oorlog in Irak 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Moslims onthutst door oorlog tegen Irak
 
 

AMSTERDAM - Moslims in Nederland reageren onthutst op de uitgebroken oorlog tegen Irak. Dat zei vice-voorzitter D. El-Boujoufi van de Unie voor Marokkaanse Moskeeën in Nederland (Ummon) donderdagmiddag. Volgens hem wisten veel moslims dat er een oorlog op handen was. Nu die een feit is, zijn heel veel mensen toch geschrokken en verontwaardigd.

"Het besef dat grof geweld anno 2003 blijkbaar nog een geoorloofd politiek middel is, dringt nu pas tot velen door", zei El-Boujoufi. De vrijdagpreken van de tachtig moskeeën die aangesloten zijn bij de Ummon, zullen in het teken van de oorlog staan, verwacht de vice-voorzitter. "In een poging de brede afkeuring te kanaliseren gaan de imams vrijdag in op de uitgebroken oorlog." Verder zullen de voorgangers de moskeegangers manen tot kalmte, aldus el-Boujoufi.

Ook Turkse moslims hebben met verslagenheid, verdriet en onbegrip gereageerd op de oorlog, zei U. Kabaktepe, vice-voorzitter van Milli Görüs Noord-Nederland. Volgens Kabaktepe vinden veel mensen de oorlog eenzijdig. "Men zag liever dat de weg van Hans Blix en de diplomatie bewandeld zou worden, hoe moeilijk ook. Een oorlog had geen alternatief mogen zijn", aldus Kabaktepe.

Onze mensen kunnen de oorlog nauwelijks bevatten, al lag het voor de hand dat die zou uitbreken, zei vice-voorzitter A. Tonca van de Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF). In de 143 moskeeën, die bij de TICF zijn aangesloten, zullen de imams slechts zijdelings op de oorlog ingaan. "We willen op dit soort dieptepunten in de geschiedenis ons meer bezig houden met geloof en gebed dan met politiek. Onze aandacht gaat vooral uit naar het Iraakse volk."

 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 mrt 2003, 20:05

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.