telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
za 5 apr 2003, 22:30  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Plannen voor oliewinning in Irak
 
 

LONDEN - Vooraanstaande Iraakse ballingen en hoge Amerikaanse functionarissen zijn het er zaterdag in Londen over eens geworden dat grote internationale oliemaatschappijen een leidende rol krijgen bij de wederopbouw van de olie-industrie in Irak.

Voorts moet Irak lid blijven van de Organisatie van Olie Producerende en Exporterende Landen (OPEC). Het land moet dan echter niet worden beperkt in zijn productie. De bijeenkomst was er een in een serie over de olie van Irak die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn georganiseerd.

De eerste taak is het op gang brengen van bestaande olie-installaties. Maar geprekken over langetermijnprojecten kunnen snel beginnen met oliemaatschappijen, zo concludeerden de aanwezige oliedeskundigen, zoals Fadhil al-Chalabi, een voormalig Iraaks onderminister van Olie.

Volgens hem moet de periode van interimbestuur zo kort mogelijk zijn. Dat bestuur zou onder Amerikaanse leiding komen te staan. Daarna, in de periode die over een half jaar begint tot maximaal 2,5 jaar later, zou een daadwerkelijk Iraakse regering contracten kunnen sluiten over buitenlandse investeringen in Irak.

Voor de olie-industrie zijn daarvoor de grote ondernemingen nodig, vinden de Iraakse oliedeskundigen in ballingschap. Die maatschappijen moeten met overeenkomsten over de verdeling van olieproductie worden aangetrokken. De olie in Irak staat wat de grootste producenten betreft, net als de olie van Mexico en Saudi-Arabië, nog niet open voor particulier kapitaal. Het is een staatsmonopolie, maar zodra dat na een machtswisseling in Irak verandert, zullen Amerikaanse ondernemingen als Exxon/Mobil, Chevron/Texaco en Conoco/Phillips concurreren om een aandeel in de oliewinning met BP (Brits), Shell (Brits-Nederlands), Total/Fina/Elf (Frans), Lukoil (Russisch) en Chinese maatschappijen.

De conferentie in Londen schat dat er voor een startproductie van 3,5 miljoen vaten per dag, 5 miljard dollar investeringen nodig is op korte termijn. Om de productie op te schroeven naar 4 tot 4,5 miljoen vaten per dag over een jaar of acht is tien keer zoveel investeringsgeld nodig.

Bij het begin van de wederopbouw lijken de deskundigen de bestaande structuren in Irak te willen handhaven, maar er moet wel snel worden gereorganiseerd. Wie dat als leider van de olie-industrie gaat doen, is niet ter sprake geweest. Daarvoor circuleren al de namen van de voormalige baas van Shell in de VS, Phillip Carroll en de Iraakse econoom Muhammad Ali Zainy.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 apr 2003, 22:30

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.