DOHA - De Amerikaanse generaal Tommy Franks heeft zaterdag tijdens de eerste persconferentie van de geallieerde strijdkrachten over de oorlog in Irak, een Nederlandse officier gepresenteerd. De militair, luitenant-kolonel Jan Blom, is niet aan het woord geweest.
|
Luitenant-kolonel Jan Blom (uiterst rechts) is niet aan het woord geweest. (Foto: REUTERS)
|
De aanwezigheid van Blom is opmerkelijk omdat de Nederlandse regering heeft gesteld de aanval op Irak wel politiek, maar niet militair te steunen. Franks noemde de Nederlandse officier naast militairen uit Engeland, Australië en Denemarken, landen die wel een actieve rol vervullen.
Het ministerie van Defensie heeft nog geen commentaar. Ook premier Balkenende zei zaterdag niet te weten dat er een Nederlandse militair bij de Amerikaanse staf aanwezig is. Een woordvoerder van Defensie laat weten dat minister Kamp zaterdagavond pas reageert.
Volgens defensie-deskundige Ko Colijn is het niet ongebruikelijk dat Nederlanders vertegenwoordigd zijn bij het central command. Dat is het onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor troepen in het Midden-Oosten, delen van Zuidelijk Azië en de Hoorn van Afrika. Ook bestaan er uitwisselingsprogramma's tussen het ministerie van Defensie in Nederland en Amerika.
SP-fractieleider Jan Marijnissen heeft aangekondigd over het 'Nederlandse optreden' bij de geallieerden een spoeddebat aan te vragen.
CDA-kamerlid C. Eurlings reageert verrast op de aanwezigheid van de Nederlander op de persconferentie. Hij wil hier opheldering over van minister Kamp van Defensie, omdat met een dergelijk optreden "een verkeerd signaal wordt afgegeven, omdat wij militair niet meedoen aan de oorlog in Irak. Die meneer had daar niets te zoeken", aldus Eurlings.
PvdA'er Koenders noemt het een "schokkend bericht waar direct opheldering over moet komen". Koenders moet echter wachten op het televisieoptreden van Kamp zaterdagavond. De Nederlandse luchtmachtofficier werd in de ogen van Koenders gepresenteerd als een deel van een coalitie waarin ook Nederland zat. "De vraag is hoe zich dat verhoudt tot de afspraken dat er geen militaire steun wordt gegeven", aldus Koenders.