telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
zo 30 mrt 2003, 17:40  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Kritiek op Rumsfeld groeit
 
 

WASHINGTON - De kritiek op de strategie die het Amerikaanse ministerie van Defensie in de oorlog tegen Irak heeft gekozen, richt zich steeds meer op minister Donald Rumsfeld persoonlijk. Hem wordt verweten dat hij de noodzaak van voldoende militairen en materieel in het Golfgebied heeft onderschat.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x400, 25kb)
Defensieminister Donald Rumsfeld onderwerp van kritiek. (Foto: AP)
In een artikel in het weekblad The New Yorker, dat maandag verschijnt, halen verscheidene strategen van het ministerie anoniem naar Rumsfeld uit. De schrijver van het artikel is de befaamde journalist Seymour Hersh, die in 1969 de moordpartij van Amerikaanse militairen in het Vietnamese dorp My Lai onthulde.

Rumsfeld, een van de grootste voorstanders van een oorlog tegen het regime van Saddam Hussein, wordt verweten dat hij blijk heeft gegeven van lichtzinnigheid bij de voorbereiding van de strijd. Hij heeft volgens de zegslieden, die anoniem wilden blijven, hun advies om veel meer militairen naar het Golfgebied te sturen, genegeerd. Tot zeker zes keer toe heeft de bewindsman persoonlijk erin volhard dat het voorgestelde aantal militairen in Irak zou worden teruggebracht. "Hij dacht dat hij er meer van wist dan wij. Hij heeft alle beslissingen in alle stadia genomen", aldus een van de strategen. "Dit is de warboel waarin Rummy zichzelf heeft gebracht, omdat hij geen groot aantal grondtroepen wilde", aldus deze strateeg.

Rusmfeld zou ook het advies van generaal Tommy Franks, de militaire leider van de operatie in Irak, hebben genegeerd om de invasie uit te stellen, totdat de militairen die niet vanuit Turkije kunnen oprukken, via een andere route Irak zouden kunnen binnentrekken. Bovendien heeft de minister de kracht van het Iraakse verzet onderschat.

Rumsfeld sprak voor de Amerikaanse zender Fox News tegen dat hij adviezen van de strategen stelselmatig heeft genegeerd. "Als u mensen die bij het proces in het centraal commando betrokken zijn geweest, ernaar vraagt, zult u ontdekken dat alles waar zij om vroegen, is uitgevoerd", aldus de bewindsman.

Van Rumsfeld is bekend dat hij een moeilijke relatie heeft met de leiding van de landstrijdkrachten. Hij draagt vooral de eenheden voor speciale operaties, waaraan in de strategie een belangrijke rol is toebedeeld, een warm hart toe.

Al binnen een week na het begin van de oorlog klonk in de Amerikaanse media kritiek op de strategie die de militaire leiding heeft gekozen. Verscheidene hooggeplaatste militairen, zowel aan het front als op het ministerie in Washington, twijfelen aan de effectiviteit van de operaties in Irak. Verscheidene officieren, die eveneens anoniem bleven, zeiden ervan overtuigd te zijn dat de oorlog niet binnen enkele weken afgelopen zal zijn, zoals de bevolking vaak is voorgespiegeld, maar dat hij maanden zal duren. Ook drongen zij aan op het sturen van meer militairen dan de 125.000 Britten en Amerikanen die nu bij de strijd tegen Irak zijn betrokken. Washington heeft inmiddels besloten ruim 100.000 militairen extra in het Golfgebied in te zetten.

Vrijdag erkende de Amerikaanse generaal William Wallace, commandant van de grondtroepen in Irak, dat de vijand op een andere manier strijdt dan verwacht. Bovendien breken de lange aanvoerlijnen de militairen op.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 30 mrt 2003, 17:40

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.