AMSTERDAM - Overal in de wereld hebben mensen betoogd tegen de inval van Amerika en Engeland in Irak. In Nederland liepen 1000 mensen te hoop tegen Bush; in Duitsland 100.000. In San Francisco zijn 1300 betogers opgepakt.
Ruim duizend mensen betoogden donderdagavond in Nederland tegen de oorlog, juist toen de aanval op Irak massaal op gang kwam. In minstens vijftien steden waren protestbijeenkomsten, georganiseerd door het Platform tegen de Nieuwe Oorlog. Mede-organisatrice S. Kouwenberg toonde zich na afloop tevreden. ,Een goede opkomst van een zeer uiteenlopende groep mensen, van bezorgde Amerikanen tot Irakezen. De stemming was vastberaden."
In Amsterdam gooiden vijf- à zeshonderd demonstranten papieren vliegtuigjes naar het Amerikaanse consulaat. Ze hingen spandoeken aan de hekken en riepen 'Bush, Blair, Balkenende: handen af van Irak'. Tweede-Kamerlid Van Bommel (SP) riep aanwezigen op zaterdag naar de demonstratie in Amsterdam te komen.
Activiste Gretta Duisenberg noemde de demonstratie in Amsterdam perfect. "Het is een schande wat Bush heeft gedaan. Saddam Hussein had ook op een andere manier aangepakt kunnen worden. Dit wordt een ontzettend humanitair drama."
Na afloop van de demonstratie wierpen betogers stenen en verfbommen naar het Spaanse consulaat. Spanje is een van de landen die de VS steunen bij de aanval op Irak.
In Den Haag heeft de politie na de betoging vijf demonstranten gearresteerd, onder wie bestuurslid N. Marmouch van de Arabische Europese Liga (AEL). Ze zijn aangehouden omdat ze een Israëlische vlag in brand hadden gestoken en kreten riepen over de militante Palestijnse beweging Hamas.
Bij de betoging in Den Haag stonden ongeveer 250 demonstranten in hekken voor de Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. Een van de betogers was verkleed als magere Hein met een masker met George Bush.
In Groningen liepen circa vijfhonderd betogers spontaan door de Heerenstraat. Op de Grote Markt hielden ze een minuut stilte. Het comité Stop de Oorlog en de politie waren verrast door de opkomst: door een misverstand dacht een deel van de organisatoren dat de betoging vrijdag zou zijn. In Utrecht kwamen ruim honderd betogers naar het Domplein. De betogers waren hier overwegend jong.
In Assen waren niet meer dan honderd mensen bijeen voor een fakkelwake tegen de oorlog. De organisatie weet de lage opkomst aan de snel veranderende publieke opinie: "Mensen hebben de hele dag op televisie kunnen zien dat de VS het niet op de Iraakse bevolking heeft gemunt." Imam M. Lafta van de Iraakse stichting in Assen zei in een toespraak dat "onrecht niet lang zal duren". Voorlopig is in Assen elke vrijdag een demonstratie.
Het aantal arrestaties bij het anti-oorlogsprotest in San Francisco is opgelopen tot meer dan 1300. Dit heeft een woordvoerster van de politie donderdagmiddag (plaatselijke tijd) laten weten. "Wij verwachten dat dat aantal in de loop van de avond nog aanzienlijk zal stijgen."
De meeste arrestaties zijn verricht wegens het blokkeren van kruispunten of voor het bieden van weerstand aan de politie.
In de VS zijn donderdag honderden protestacties gehouden tegen de Amerikaanse aanval op Irak.
In Parijs gingen tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de oorlog. Volgens de organisatie verzamelden zich zo'n 70.000 mensen op het Place de la Concorde tegenover de Amerikaanse ambassade.
De betoging in Parijs was verreweg de grootste, maar ook in andere Franse steden kwamen veel mensen op de been. In Marseille waren dat er rond de 1.200, in Bordeaux ongeveer 2.700 en in Straatsburg, Lyon en Lille zo'n 2.000. De protestacties hadden bijna overal plaats bij Amerikaanse consulaten of dependances daarvan. Nergens was sprake van ongeregeldheden.