telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
di 8 apr 2003, 18:25  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Lubbers: weinig
vluchtelingen uit Irak

 
 

WENEN - Tot nu toe zijn nog maar weinig Irakezen hun land ontvlucht wegens de oorlog. Het is echter nog veel te vroeg om te zeggen dat zich geen humanitaire ramp zal voordoen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kan plotselinge paniek alsnog leiden tot een grote stroom vluchtelingen.

Volgens de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen Lubbers wonen in de westerse landen al meer vluchtelingen uit Irak dan uit enig ander land. Die hebben allemaal hun land verlaten voordat de oorlog begon. Lubbers zei dinsdag dat 400.000 Iraakse vluchtelingen in meer dan negentig landen wonen.

Lubbers zei te hopen dat de oorlog in Irak niet net zo'n crisis op gang brengt als na de Golfoorlog van 1991. Toen sloegen twee miljoen mensen op de vlucht. Daarbij was niet de Golfoorlog zelf, maar de daarop volgende burgeroorlog in Irak de oorzaak van de vluchtelingenstroom.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x400, 43kb)
Een Irakees meisje in een vluchtelingenkamp in Jordanië. (Foto: REUTERS)
De vluchtelingen blijven volgens een UNHCR-woordvoerder nu mogelijk in Irak uit angst om middenin de gevechten terecht te komen. "Als de frontlijn dichtbij is, voelen ze zich thuis veiliger. Mensen zijn geneigd de linies niet te doorkruisen."

Het regime van Saddam Hussein zou Iraki's hebben bedreigd om te verhinderen dat ze vluchten, zegt de woordvoerder. "Bijvoorbeeld dat ze hun eigendommen verliezen als ze gaan. Maar het zijn geruchten die we niet kunnen bevestigen."

In Noord-Irak is wel sprake van een vluchtelingenstroom. Van de 250.000 mensen die daar volgens de UNHCR hun huis hebben verlaten, krijgt 90 procent bij familie op het platteland onderdak. De rest vindt een bed in openbare gebouwen, zoals scholen of moskeeën.

Een gerucht kan al genoeg zijn om alsnog een grote stroom mensen op de been te brengen, vreest de vluchtelingenorganisatie. "In 1991 ontstond de paniek door geruchten over het gebruik van zenuwgas. Paniek is onvoorspelbaar. Het is gevaarlijk om nu al te concluderen dat de vluchtelingenstroom uitblijft. Irak is een gecompliceerd land met veel potentiële problemen. Er zijn genoeg zaken die ernstig fout kunnen gaan."

 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 apr 2003, 18:25

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.