telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
di 1 apr 2003, 19:30  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  VS voert troepenmacht in Zuid-Korea op
 
 

AMSTERDAM - De Verenigde Staten houden zes Stealth-bommenwerpers, andere gevechtsvliegtuigen en een klein aantal extra troepen in Zuid-Korea gestationeerd na afloop van een militaire oefening met het Zuid-Koreaanse leger. Het Amerikaanse ministerie van defensie maakte dat dinsdag bekend. Intussen deden tegenstrijdige berichten de ronde over een nieuwe Noord-Koreaanse raketproef.

De VS hebben sinds het einde van de Korea-oorlog in 1953 een vaste troepenmacht van zo'n 37.000 soldaten in Zuid-Korea. Van de duizenden extra soldaten en militair materieel die voor de gezamenlijke oefening naar Zuid-Korea waren gestuurd, vertrekt het merendeel weer.

Het Amerikaanse besluit zal de spanning op het schiereiland ongetwijfeld verder doen oplopen. Volgens Zuid-Korea is het een duidelijke boodschap aan Noord-Korea dat het zijn buren niet moet bedreigen nu het Amerikaanse leger zijn aandacht op Irak richt.

Het Japanse ministerie van defensie meldde dinsdag een Noord-Koreaanse testlancering met een korteafstandsraket die bedoeld is om schepen te raken en een bereik van 60 kilometer heeft. Noord-Korea dreigde vorige week met een rakettest nadat Japan twee spionagesatellieten in een baan rond de aarde bracht om Noord-Korea in de gaten te houden. Noord-Korea wordt ervan verdacht kernwapens te ontwikkelen.

De raket zou gelanceerd zijn vanaf de noordwestelijke kust van het Koreaanse schiereiland. Er werd niet tot een alarmfase overgegaan omdat de raket niet op Japan was gericht en dus geen directe bedreiging vormde. De Verenigde Staten bevestigden de rakettest, maar lieten weten die niet als een bedreiging te beschouwen.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie liet echter kort daarop weten dat er geen bewijs bestond dat de proef daadwerkelijk had plaatsgevonden. Het ministerie baseerde zich daarbij op de eigen en de Amerikaanse militaire inlichtingendienst. Japan kwam vervolgens met het bericht dat het de lancering ook niet kon bevestigen. "Wij proberen nog informatie te bevestigen of er wel of geen lancering plaatsvond", zei een hoge Japanse defensiewoordvoerder, Shoei Yamanaka. "Het is betreurenswaardig dat ik deze correctie moet geven."

Japanse functionarissen wilden verder weinig kwijt, maar een regeringswoordvoerder zei dat Noord-Korea een waarschuwing aan het maritieme verkeer had gegeven overeenkomstig eerdere waarschuwingen die voorafgingen aan proeflanceringen.

Noord-Korea beschuldigde de VS er dinsdag van in maart meer dan 220 spionagevluchten boven zijn grondgebied te hebben uitgevoerd. Dat waren er veertig meer dan in februari. Volgens Radio Pyongyang was het een bewijs dat "de Amerikaanse imperialisten de speerpunt van hun agressie na de oorlog in Irak op onze republiek zullen richten".

De Russische onderminister van buitenlandse zaken Aleksander Losjoekov waarschuwde dinsdag dat de Amerikaanse aanval op Irak Noord-Korea zal aanmoedigen om het kernwapenprogramma versneld uit te voeren. Hij zei dat Noord-Korea zich bedreigd voelt en daar de nodige maatregelen tegen wil nemen. "Ik ben bang dat de Iraakse situatie Noord-Korea in een richting drijft die niet bijdraagt aan de stabiliteit en de veiligheid", aldus Losjoekov.

Rusland dringt er bij de VS al langer op aan om de gesprekken met Noord-Korea te hervatten. De VS willen echter niet onderhandelen zolang Noord-Korea zijn nucleaire activiteiten voortzet.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 1 apr 2003, 19:30

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.